9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLegea educaţiei dă emoţii profesorilor

Legea educaţiei dă emoţii profesorilor

Noua Lege a educaţiei, care va intra în vigoare pe 10 februarie, ar putea crea multe probleme cadrelor didactice. Pe lângă faptul că aceasta impune diminuarea numărului de ore la învăţământul primar, gimnazial şi liceal şi, implicit, dispariţia mai multor norme, posturile didactice vacante şi rezervate se vor ocupa prin concurs organizat la nivelul unităţii de învăţământ cu personalitate juridică.
În plus, potrivit articolului 93 din lege, hotărârile privind angajarea, motivarea, evaluarea, recompensarea, răspunderea disciplinară şi disponibilizarea personalului didactic se iau la nivelul unităţii de învăţământ de către consiliul de administraţie, cu votul a două treimi din totalul membrilor. Directorul unităţii de învăţământ emite deciziile conform hotărârilor consiliului de administraţie. „Practic, disponibilizarea cadrelor didactice se va face de către directori, cu acordul consiliului de administraţie unde sunt predominanţi cei din afara şcolii. Asta, deoarece, începând cu 10 februarie, jumătate plus unu din locurile de membri ai consiliului de administraţie al şcolilor sunt ocupate de reprezentanţi ai părinţilor şi ai comunităţii locale“, a declarat Constantin Lungulescu, preşedintele filialei Dolj a Sindicatului „Spiru Haret“.

„Nu ştim ce se
întâmplă în cazul
în care activitatea unei
persoane este restrânsă“

În lege există o serie de ambiguităţi cu privire la ce se întâmplă cu cadrele didactice cărora li se restrânge norma didactică. Chiar dacă profesorul titular rămâne titular al sistemului şi nu al unităţii de învăţământ, cum era până acum, există unele probleme legate de obţinerea unei norme întregi.
„Nu ştim ce se întâmplă în cazul în care activitatea unei persoane este restrânsă într-o anumită instituţie de învăţământ şi directorul dintr-o alta nu o doreşte. A dispărut din lege noţiunea de detaşare pe care o foloseam până acum la rezolvarea problemelor de acest gen“, a precizat Constantin Lungulescu.
Articolul 262 precizează că activitatea personalului didactic de predare se realizează într-un interval de timp zilnic de opt ore, respectiv 40 de ore pe săptămână. „Pentru că acest articol, chiar dacă are unele precizări, are şi ambiguităţi, foarte mulţi directori, în special din mediul rural, vor forţa nota şi le vor cere dascălilor să stea opt ore în şcoli“, a adăugat Lungulescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

50 COMENTARII