11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateITM înteţeşte controalele la angajatori

ITM înteţeşte controalele la angajatori

Unii angajatori din Dolj au primit ieri amenzi de aproape 60.000 de lei, în urma unei acţiuni de control mixte, la care au participat inspectori ai Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj şi din cadrul Inspecţiei Muncii. Acţiunea a vizat atât depistarea celor care muncesc fără forme legale, cât şi sănătatea şi securitatea în muncă. „Pe linie de relaţii de muncă au fost controlaţi 48 de angajatori, fiind intervievaţi pe bază de declaraţii 104 salariaţi. Au fost sancţionaţi 12 angajatori pentru utilizarea muncii nedeclarate, iar 15 persoane au fost depistate că desfăşoră activitate fără forme legale. Valoarea amenzilor aplicate se ridică la 45.000 de lei“, a declarat Cătălin Tiberius Mohora, inspectorul-şef al ITM Dolj. Au mai fost aplicate două sancţiuni, de 12.000 de lei, la două dintre firmele unde s-au constatat o serie de deficienţe cu privire la sănătatea şi securitatea în muncă (instalaţii de ventilaţie dimensionate necorespunzător, lipsa controlului medical periodic, instruire necorespunzătoare, ceea ce poate duce la accidente grave).

Controale mixte
în toată ţara

Acţiuni mixte precum cea din Dolj au fost organizate şi în alte judeţe din ţară. „Săptămâna trecută am desfăşurat o acţiune la Târgu Mureş, care a vizat activitatea la gatere. Au participat inspectori ai ITM din Bistriţa, Sibiu şi Târgu Mureş. O alta a fost la Cluj, cu inspectori ai ITM Cluj şi Alba Iulia, care au făcut controale pe mai multe domenii de activitate“, a declarat Gabriela Radu, inspector general de stat în cadrul Inspecţiei Muncii. Potrivit acesteia, verificările efectuate în judeţul Dolj au vizat domeniile unde ITM Dolj a constatat nereguli de-a lungul controalelor efectuate în ultimele luni (alimentaţia publică, în special magazine mici, prestări servicii – spălătorii auto, patiserii, brutării, covrigării, confecţii). „Este vremea ca prin aceste controale să depistăm munca la negru, ţinând cont că anumiţi inspectori merg la aceleaşi societăţi (inspectorii români au atribuite anumite domenii de activitate pe care le controlează) şi trebuie să mai rotim inspectorii, să meargă în celelalte judeţe. Aici e vorba şi de o practică, şi de un schimb de experienţă“, a adăugat Gabriela Radu, care a precizat că aceste controale mixte vor fi desfăşurate în toate judeţele.

Doljul, fruntaş la numărul persoanelor
depistate că muncesc la negru

În a doua jumătate a anului trecut, ITM Dolj a intensificat controalele efectuate la angajatori. „Ca şi controale, Doljul este printre judeţele fruntaşe în ultimele şase luni. Intensificarea controalelor s-a văzut foarte bine începând cu jumătatea lunii august. S-a mărit de două ori şi ceva cuantumul amenzilor şi numărul persoanelor depistate că muncesc la negru“, a declarat Gabriela Radu, inspector general de stat în cadrul Inspecţiei Muncii din cadrul ministerului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII