15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia, apreciată pentru implementarea acquis-ului Schengen

România, apreciată pentru implementarea acquis-ului Schengen

Echipamentele de cea mai înaltă calitate utilizate pentru sistemul naţional SIS şi SIRENE, locaţia corespunzătoare şi foarte bine securizată a Biroului SIRENE, precum şi buna pregătire tehnică a personalului chestionat sunt doar câteva dintre aprecierile punctuale din raportul de evaluare a României în ceea ce priveşte implementarea acquis-ului Schengen, au precizat sâmbătă, pentru Agerpres, surse europene.
Potrivit acestora, grupul de evaluare Schengen a apreciat faptul că echipamentele şi sistemele utilizate pentru sistemul naţional SIS (N.SIS) şi SIRENE sunt de cea mai înaltă calitate, dar şi faptul că Sistemul de Informaţii Schengen a fost bine integrat în aplicaţiile cunoscute deja de autorităţile implicate.
Totodată, altă apreciere punctuală a fost aceea că Biroul SIRENE se află într-un loc corespunzător, foarte bine securizat şi echipat.
Au fost apreciate şi organizarea, personalul şi standardele de securitate, precum şi faptul că accesul în arhivă şi în locaţia serverului sunt controlate prin scanarea retinei.
În cadrul Biroului SIRENE, România aplică toate recomandările catalogului de bune practici, se mai arată în raportul oficial privind implementarea acquis-ului Schengen.
„Comitetul de evaluare a apreciat foarte buna pregătire tehnică a personalului. Personalul chestionat de echipa de evaluare, atât la nivel central, cât şi la nivel local (vizite surpriză la o serie de secţii de poliţie), a dovedit o bună pregătire teoretică şi cunoaşterea procedurilor Schengen. Au fost apreciate existenţa de materiale de training e-learning disponibile pe intranet şi disponibilitatea materialelor de documentare privind SIS“, au precizat sursele citate.
Alt aspect pozitiv regăsit în raport a fost acela că ofiţerii de patrulare sunt dotaţi cu mai multe tipuri de terminale mobile (TETRA, PDA) care permit interogarea sistemului SIS.
De asemenea, grupul de evaluare a fost impresionat de excelenta cunoaştere de către ofiţeri a modului de operare cu terminalele TETRA.
Raportul grupului de evaluare, prezentat vineri la Bruxelles, a fost unul apreciativ la adresa României, acesta menţionând că implementarea sistemelor SIS şi SIRENE de către ţara noastră este făcută în conformitate cu acquis-ul Schengen, au menţionat sursele citate. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII