11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSprijinul pentru lapte, pe ultima sută de metri

Sprijinul pentru lapte, pe ultima sută de metri

Fermierii doljeni mai au la dispoziţie mai puţin de o săptămână pentru a solicita „Ajutorul acordat pentru producătorii de lapte de vacă din zonele defavorizate“ şi „Ajutorul pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică“.

Producătorii de lapte din zonele defavorizate pot primi anul acesta până la 250 de euro pentru fiecare vacă de lapte pe care o au în curte. Termenul limită pentru solicitarea acestui sprijin este 21 ianuarie, ceea ce înseamnă că persoanele interesate de acest sprijin mai au la dispoziţie destul de puţin timp pentru depunerea cererilor. „Până pe 13 ianuarie, au fost depuse 63 de cereri pentru 225 de capete de vaci de lapte. La acestea se adaugă opt cereri (aferente unui număr de 60 de capete de vaci de lapte) de reanalizare a dosarelor depuse şi retrase în prima sau a doua etapă de depunere“, a declarat Veronica Cocoşilă, şefa Serviciului Ajutoare de Stat şi Măsuri de Piaţă din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj. Aceasta a explicat că persoanele fizice care au depus cerere de plată în prima etapă sau a doua etapă de depunere şi nu s-au autorizat potrivit OUG nr. 44/2008 cu modificările ulterioare nu trebuie să depună o nouă cerere. Cererea iniţială depusă ca persoană fizică va fi reverificată şi acceptată la plată cu respectarea condiţiilor de eligibilitate.
Conform legislaţiei în vigoare, beneficiarii acestui sprijin sunt crescători de vaci de lapte, persoane fizice şi/sau juridice deţinători de cotă de lapte. Efectivul de vaci de lapte pentru care se solicită ajutor financiar, care trebuie să fie între două şi maximum 15 capete, trebuie să fie înscris în Registrul Naţional al Exploataţiilor şi să fie menţinut pe perioada derulării schemei. În plus, exploataţiile trebuie să fie localizate în zonele defavorizate stabilite prin Anexa 4A din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). „Cuantumul ajutorului specific pe cap de vacă de lapte este de cel mult 250 euro/cap de vacă. Plafonul total aferent acestei forme de sprijin este de de 22.447.205 euro“, a precizat Veronica Cocoşilă.

Doljenii ignoră sprijinul pentru agricultura ecologică

Acesta nu este însă singurul sprijin pe care fermierii doljeni îl pot solicita în această perioadă. Tot până la 21 inauarie, fermierii pot cere „Ajutorul pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică“. Pentru a beneficia de acest sprijin, cei interesaţi trebuie să fie producători agricoli, persoane fizice şi/sau juridice, cu exploataţii pe producţie vegetală şi animalieră, exploataţii care sunt înregistrate în sistemul de agricultură ecologică şi conversie. Aceştia trebuie să fie înregistraţi, în fiecare an pentru care solicită ajutorul specific, la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), ca producători în sistemul de agricultură ecologică. În plus, trebuie să încheie un contract cu un organism de inspecţie şi certificare, organism aprobat de MADR şi să deţină un certificat de conformitate/master certificat/certificat de confirmare a conversiei emis producătorului de organismul de inspecţie şi certificare cu care a încheiat contractul. O altă condiţie este şi aceea de a nu avea datorii restante la bugetul de stat sau la bugetul local. De asemenea, suprafaţa agricolă în folosinţă trebuie să fie de cel puţin 0,30 ha pentru producţia vegetală. „Producătorii agricoli care beneficiază de ajutorul specific trebuie să menţină exploataţiile în sistemul de agricultură ecologică pe o durată de cinci ani“, se arată într-un comunicat emis de APIA. Potrivit legislaţiei în vigoare, solicitanţii pot depune o singură cerere de solicitare a ajutorului specific, fie pentru o exploataţie din producţia vegetală, fie pentru una din speciile din producţia animalieră sau numai pentru o exploataţie din apicultură. „Până în prezent, la nivelul judeţului Dolj nu a fost depusă nici o solicitare pentru ajutorul specific pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică“, a spus Veronica Cocoşilă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS