11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMititelu - Piţurcă, joaca de-a şoarecele şi pisica

Mititelu – Piţurcă, joaca de-a şoarecele şi pisica

Situaţia juridică a contractului dintre Victor Piţurcă şi clubul de fotbal Universitatea Craiova este departe de a fi rezolvată. Potrivit prevederilor Codului Muncii, Piţurcă va afla în maximum 30 de zile motivele pentru care a fost suspendat din toate funcţiile deţinute. În plus, între Piţurcă şi Mititelu este de aşteptat să înceapă un joc de-a şoarecele şi pisica, fiecare încercând să scape de plata celor cinci milioane de euro, clauza penalizatoare din contractul pe care l-au semnat.
     
Telenovela care îi are ca principali actori pe Adrian Mititelu şi Victor Piţurcă pare să fie abia la început. Clauzele contractuale semnate de cei doi prin care s-a parafat venirea ca manager general la Universitatea Craiova a celui din urmă şi ambiguitatea deciziei de suspendare a contractului de muncă a lui Piţurcă ne îndreptăţesc să credem că povestea nu se va termina prea curând. Dincolo de declaraţiile belicoase şi cuvintele spumos – tembele pe alocuri pe care şi le-au spus la televizor, un lucru este cert: războiul va fi lung. Chiar dacă, pe data de 11.01 2011, clubul de fotbal Universitatea Craiova i-a transmis lui Victor Piţurcă prin intermediul a doi bodyguarzi decizia prin care era anunţat că i s-a suspendat contractul de muncă pe durata cercetării disciplinare, suspendarea nu va dura mai mult de 30 de zile, potrivit Codului Muncii. În această perioadă, Piţurcă va afla şi motivele pentru care este cercetat disciplinar şi ar face bine să se prezinte. Iată ce spune articolul 267 din Codul Muncii.
„În vederea desfăşurării cercetării disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat în scris de persoana împuternicită de către angajator să realizeze cercetarea, precizându-se obiectul, data, ora şi locul întrevederii“. Până acum, Piţurcă nu a fost chemat pentru a i se prezenta acuzaţiile. Dacă nu se prezintă, clubul de fotbal îl poate sancţiona fără ca acesta să se mai poată apăra.
„Neprezentarea salariatului la convocarea făcută fără un motiv obiectiv dă dreptul angajatorului să dispună sancţionarea, fără efectuarea cercetării disciplinare prealabile“, se mai arată în Codul Muncii. Dar ce se va întâmpla după cele 30 de zile în care contractul lui Piţurcă este suspendat? Şi bune, şi rele, depinde doar din ce punct de vedere privim situaţia. Legea spune că, după cercetarea disciplinară, clubul are la dispoziţie următoarele variante:
a) avertismentul scris
b) suspendarea contractului individual de muncă pentru o perioadă ce nu poate depăşi zece zile lucrătoare;
c) retrogradarea din funcţie, cu acordarea salariului corespunzător funcţiei în care s-a dispus retrogradarea, pentru o durată ce nu poate depăşi 60 de zile;
d) reducerea salariului de bază pe o durată de una-trei luni cu 5-10%;
e) reducerea salariului de bază şi/sau, după caz, şi a indemnizaţiei de conducere pe o perioadă de una-trei luni cu 5-10%;
f) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

Mititelu, bun de plată

Dacă Adrian Mititelu vrea cu orice preţ să scape de Victor Piţurcă, singura variantă este desfacerea disciplinară a contractului de muncă. În această situaţie, nu ar mai fi obligat să achite cele cinci milioane de euro pe care era obligat să i le plătească lui Piţurcă dacă îi rezilia contractul. Oricum ar fi situaţia, Mititelu nu va scăpa însă de plata celor 1,8 milioane de euro, cât este prima de instalare a lui Piţurcă în funcţia de manager al Universităţii Craiova. Piţurcă putea sta şi o singură zi în funcţie şi Mititelu tot ar fi trebuit să-i plătească aceşti bani. Probabil aceasta este şi varianta la care s-a gândit finanţatorul Ştiinţei.
„Procedurile în cazul lui Victor Piţurcă s-au respectat cu stricteţe. Acum se lucrează la comunicările în care va fi invitat să răspundă acuzaţiilor. Referitor la sancţiuni, depinde ce vor decide membrii comisiei. Dar vă spun un lucru. Momentele de după suspendarea, cu ieşirile în mijlocul suporterilor, pe noi ne ajută foarte mult“, a spus Mititelu.
Specialiştii contactaţi de GdS spun că decizia suspendării contractului a fost o lovitură de maestru din partea lui Mititelu şi că Victor Piţurcă ar fi trebuit să se protejeze prin contract şi împotriva acestei situaţii. Pentru că tot am vorbit de Victor Piţurcă, nici el nu are motive să trateze problema cu lejeritate. El are posibilitatea de a contesta în instanţă o eventuală concediere pe motive disciplinare, proces care ar putea dura ani buni. Deci, într-un fel sau altul va fi aproape de Craiova vrând-nevrând. Pe de altă parte, surse apropiate celor două părţi beligerante ne-au spus că din 2013 Mititelu şi Piţurcă au posibilitatea unei împăcări pe cale amiabilă, clauză prevăzută în contractul de muncă. Până atunci însă cale de întoarcere nu este, decât dacă, după cele 30 de zile de cercetare disciplinară, comisia de la club constată că Piţurcă nu este vinovat disciplinar, iar acesta se întoarce în funcţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

167 COMENTARII