16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCAS Dolj lucrează normal

CAS Dolj lucrează normal

Declaraţiile angajatorilor pe lunile decembrie şi ianuarie se depun în continuare on line sau la ghişee, chiar dacă sistemul informatic unic integrat al asigurărilor de sănătate nu funcţionează.

Defectarea Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI) la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a dat peste cap ieri activitatea tuturor caselor judeţene de asigurări de sănătate din ţară, care erau conectate la reţea. Unele case de asigurări de sănătate au fost nevoite să-şi întrerupă activitatea cu publicul până la remedierea problemei.
Doljul este unul dintre puţinele judeţe în care activitatea cu publicul nu a avut de suferit. În această perioadă, cea mai importantă activitate a Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj prin intermediul SIUI este preluarea declaraţiilor de la angajatori. Reprezentanţii CAS Dolj susţin că, în ciuda problemelor informatice, s-a găsit o modalitate prin care să nu fie trimişi acasă contribuabilii care vin la ghişee cu declaraţiile.
„CAS Dolj a luat măsura preluării declaraţiilor lunare ale angajatorilor on line şi de a suplimenta numărul de personal la ghişee pentru a nu exista cozi“, a declarat Daniela Gheorghe, purtătorul de cuvânt al CAS Dolj. Aceasta a precizat că nu s-au înregistrat probleme nici cu preluarea raportărilor de la medici, farmacii şi alţi furnizori de servicii medicale.

Termenul-limită de depunere a declaraţiilor

Declaraţiile sunt preluate în continuare on line sau direct la ghişee de către angajaţii CAS Dolj şi descărcate într-o bază de date provizorie.  Din acest motiv, angajatorii care au mers ieri cu documentele nu au avut prea mult de aşteptat la cozi, declaraţiile fiind descărcate de pe dischete în această bază de date. Şi în zilele următoare angajatorii vor putea trimite declaraţiile, termenul-limită de 25 ianuarie rămânând nemodificat. De asemenea, se vor desfăşura normal şi celelalte activităţi cu publicul, cum ar fi eliberarea de adeverinţe sau încasarea contribuţiilor.
Noul sistem informatic al asigurărilor de sănătate a început să funcţioneze la jumătatea lunii decembrie. Mult mai performant decât vechiul sistem, cel puţin aşa se laudă Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, acesta ar trebui să permită o mai bună gestionare a bazei de date cu asiguraţi în vederea introducerii cardului naţional de asigurări de sănătate şi a reţetei electronice. În ultimele săptămâni, defecţiunile au fost destul de frecvente, însă reprezentanţii CAS Dolj susţin că este normal să apară probleme, sistemul fiind funcţional de puţin timp.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII