Acasă Actualitate Asociaţiile de proprietari s-au săturat să aştepte reabilitarea termică

Asociaţiile de proprietari s-au săturat să aştepte reabilitarea termică

Reabilitarea termică este sortită eşecului. Aceasta este concluzia la care au ajuns proprietarii din Craiova, care nu mai vor să susţină financiar proiectul. Din proiect s-au retras şase blocuri.
Problema este că pentru unele dintre acestea s-au făcut deja expertiza tehnică, auditul energetic şi elaborarea documentaţiei de avizare a lucrărilor de către firma SC Drum Concept SRL, societatea căreia i-a fost atribuit contractul în valoare totală de 3.123.642 de lei. „Au venit într-adevăr experţii, au măsurat, au calculat, dar noi nu am primit nici un document. Din păcate, proprietarii din blocul 11 de pe strada Iancu Jianu nu mai vor să dea banii, procentul care le-ar reveni de 20% din costuri, şi ne-am retras. Dacă vor să-şi izoleze blocul, oamenii o pot face pe cont propriu, dar la programul primăriei am renunţat“, a spus preşedintele Asociaţiei nr. 2 Iancu Jianu, Marin Iordache. Blocul 11 a fost primul înscris şi acceptat pe lista celor 175 de imobile intrate în programul de reabilitare termică pe următorii ani.
În aceeaşi situaţie se găsesc alte şase condominii situate pe bulevardul Nicolae Titulescu (E1, E3, E4 şi I2, I4 şi I5). Blocul E3 din cadrul Asociaţiei nr.  5 a fost deja reabilitat în vara anului trecut, dar pe banii proprietarilor, care au decis că nu au nici o şansă cu programul naţional, iar Primăria Craiova a rămas cu expertizele tehnice şi auditul, cel puţin aşa susţin reprezentanţii asociaţiei în cauză. „Avem blocuri înscrise în programul de reabilitare, dar este un program mort din faşă. De credite în bancă nici nu poate fi vorba. Oamenii nu mai au răbdare şi încredere. De exemplu, la blocul E3, care este pe listă şi i s-a făcut auditul, izolaţia a fost deja făcută. Acelaşi lucru am înţeles că îl intenţionează şi cei din blocurile vecine. Cred că toate documentele şi actele au fost făcute până acum degeaba. De la primărie ne spun că nu sunt bani“, a susţinut administratorul Asociaţiei nr. 5, Nicolae Titulescu, Ion Beznă.
„În programul local privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe pentru anii 2009-2012 au fost înscrise 175 de blocuri. Până în prezent, şase blocuri s-au retras din acest program. Nu s-a efectuat deocamdată auditul pentru respectivele imobile care urmează să fie reabilitate termic“, a declarat Carmen Licu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.

Au aşteptat reabilitarea până şi-au pierdut răbdarea

Cu toate că şi-au pierdut răbdarea, mai sunt asociaţii de proprietari din Craiova care mai acordă o şansă autorităţilor locale privind reabilitarea termică a clădirilor.
„Avem înscrise în program 29 de scări, proprietarii cam bat în retragere pentru că durează foarte mult, nimic nu este sigur. În Craiova nu s-a făcut nimic în acest sens. Nu au venit fonduri, iar de reabilitare prin credit bancar nici nu se poate discuta în condiţiile actuale. Mai aşteptăm până la primăvară“, a dat un ultimatum preşedintele Asociaţiei nr. 3 Brazda lui Novac, Adrian Popescu.

A absolvit Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu” din Universitatea din Craiova şi lucrează în presa scrisă din 2004. În momentul actual este unul dintre puţinii jurnaliști locali care se ocupă de domeniul asociaţiilor de proprietari.
Exit mobile version