29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOmuleţii verzi şi afacerile lor urât mirositoare

Omuleţii verzi şi afacerile lor urât mirositoare


Slatina tinde să devină centrul universal al spaţiului verde. În plină criză financiară, edilii locali au dezvoltat o pasiune nebună pentru amenajarea oricărui colţişor verde al oraşului. Nimic rău până aici, doar că moftul şefilor din primărie costă milioane de euro, bani plătiţi de mai multe ori pentru aceleaşi lucrări.

Gazeta de Sud a descoperit până acum trei lucrări de amenajare a spaţiului verde din Slatina care se suprapun, deci sume cheltuite inutil.
Primul din seria contractelor controversate de care am scris este cel de concesionare a administrării domeniului public din municipiu pe o perioadă de 30 de ani unui consorţiu de firme în frunte cu SC Rupiah SRL, firmă cu legături strânse la vârful conducerii Primăriei Slatina. Aproape 200 de milioane de euro din taxele şi impozitele locale va cheltui municipalitatea olteană pentru curăţatul frunzelor, tăiatul crengilor şi al ierbii, golirea coşurilor de gunoi şi alte activităţi al căror rezultat final să încânte ochiul avid de frumos al celor care conduc oraşul. Pecetluit cu nişte clauze în avantajul firmei Rupiah, pe care nu le poate dezlega decât o situaţie de dezastru natural sau vreun cataclism neaşteptat, contractul garantează respectivei societăţi că în următorii treizeci de ani va avea o pâine de mâncat. Ca tacâmul să fie complet, primăria i-a pus pe tavă nu numai un sac de bani, ci şi forţă de muncă gratis. Deşi se lăuda că, prin concesionare, Rupiah va prelua tot personalul plătit de primărie, ba va face şi angajări suplimentare, primarul Darius Vâlcov le-a furnizat partenerilor săi de afaceri braţe de muncă pe degeaba. Printr-o dispoziţie din luna noiembrie, beneficiarii ajutorului minim garantat sunt obligaţi să lucreze gratis pentru firma Rupiah.

Se trage în Parcul Artileriei… se trage cu bani

Alte contracte de care a scris GdS sunt cele semnate cu Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, culmea, tot pentru reabilitarea spaţiilor verzi. Suma din cele două contracte este, de asemenea, consistentă, aproape 30 de milioane de lei, adică aproximativ şapte milioane de euro. Chiar dacă banii sunt atribuiţi în mare măsură pentru reabilitarea infrastructurii stradale, spaţiile verzi cuprinse în proiecte sunt identice cu cele deja concesionate firmei Rupiah. În total, patru hectare de spaţiu verde vor fi reabilitate prin curăţare, gazonare şi plantare de arbori, adică aceleaşi operaţiuni pentru care primăria deja plăteşte facturi firmei câştigătoare a licitaţiei de concesionare a domeniului public. Suprapunerea lucrărilor merge până acolo încât şi categoriile de arbori ce trebuie plantaţi din fondurile europene sunt identice cu cele din contractul de concesionare. Întrebat de GdS cum va proceda primăria în această situaţie, viceprimarul Dan Bălăşescu declara acum câteva săptămâni că primăria va aduce modificări contractului de concesionare cu firma Rupiah şi va diminua suprafaţa cu cea care va fi reabilitată din fonduri europene. Şi directorul ADR Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu, i-a avertizat pe edili că nu pot plăti de două ori pentru aceleaşi lucrări.
„La data semnării contractului de finanţare nu ştiam că primăria concesionase acest serviciu, dar asta nu împiedică derularea contractului semnat cu noi. Ei trebuie să cheltuiască banii legal“, spunea Marilena Bogheanu.
Iată însă că primăria nu se lasă şi perseverează în cheltuirea banilor pentru spaţiul public. De această dată este vorba despre proiectarea şi execuţia lucrărilor de amenajare peisagistică în Parcul Artileriei din Slatina. Semnat pe 22 noiembrie, contractul are o valoare de 1,258 milioane de lei, de asemenea tot din fonduri europene. Cum firmei Rupiah i-a fost concesionat tot domeniul public şi privat al oraşului, rezultă că Parcul Artileriei ar trebui administrat de ea. Iată însă că primăria a organizat altă licitaţie, creând haos, intenţionat sau nu, prin suprapunarea pentru a doua oară a aceluiaşi tip de lucrare. Şi mai ciudat este faptul că la licitaţie s-a prezentat o singură firmă care, evident, a câştigat oferind un preţ mai mic cu… 500 de lei decât cel estimat de municipalitate. Firma se numeşte Garden Center Grup şi, după cum veţi vedea, despre ea s-au scris lucruri nu tocmai plăcute.  

Cercul select al firmelor câştigătoare

Garden Center pare să fie una dintre firmele abonate la banul public pe astfel de lucrări. Societatea a câştigat o licitaţie la Craiova, alături de altă firmă, Hiwaters, pentru realizarea sistemului de irigare automată în Parcul Tineretului. Ca şi la Slatina, la licitaţia în valoare de 1,8 milioane de lei, asocierea dintre cele două firme nu a avut concurenţă, fiind singura care a depus ofertă. Garden Center a mai câştigat la Craiova şi licitaţia organizată de RAADPFL, regia din subordinea primăriei, pentru achiziţionarea de plante, arbori şi arbuşti pentru Parcul Tineretului. Nu este vorba despre orice fel de arbuşti, ci de unii speciali, pentru că altfel RAADPFL ar fi putut apela la pepiniera proprie şi nu ar mai fi cheltuit 150.000 de euro doar pe plante. Şi la această licitaţie Garden Center a fost singurul ofertant. Societatea a fost subiect de presă şi în alte oraşe. De exemplu, patronul firmei Garden Center, Ionuţ Olteanu, a câştigat, printr-o altă firmă de-ale sale, Eco Horticultura, o licitaţie de două milioane de lei pentru amenajarea Parcului Olimpic din Bacău.
„Chiar dacă deţine o mult lăudată pepinieră proprie, municipalitatea s-a dat la o parte pentru a face loc horticultorilor veniţi din Capitală. Mai mult, edilii nu au catadicsit să apeleze nici la pepiniera Direcţiei Silvice Bacău, deşi aceasta dispune de un fond arboricol impresionant, cu zeci de specii de arbuşti şi pomi ornamentali“, scria presa din Bacău. Potrivit presei, un contract semnat cu Garden Center l-ar fi adus pe primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, în biroul procurorilor DNA. Contractul de jumătate de milion de euro prevedea realizarea unui parc după un concept nou, cu pietre aduse din Grecia. Firma lui Ionuţ Olteanu face parte din cercul select al societăţilor care câştigă licitaţiile publice în domeniu. Alături de Garden Center Grup, mai sunt Rupiah sau Hiwaters. Atunci când nu participă singure, firmele se asociază şi spulberă orice concurenţă. Mai ales că la unele licitaţii concurează de unele singure. De exemplu, firmele Hiwaters şi Rupiah au câştigat licitaţia pentru amenajarea fântânilor cântătoare din Slatina. Hiwaters a fost subcontractor al lui UTI pentru realizarea fântânii arteziene din centrul Craiovei. Rupiah a câştigat licitaţia pentru concesionarea domeniului public din Slatina.

Vorbe… vorbe…

Patronii firmelor în cauză spun că nu au nici o relaţie în primării şi că succesul lor constă în calitate şi preţ.
„Noi mergem la câte o licitaţie pe zi şi câştigăm cam 10-15% pe an. Eu nu am nici o legătură cu primarii. Nu am nici o frăţie cu nici o firmă. Pe mine nu mă interesează de cine dau la licitaţii. Uitaţi, pentru contractul de la Craiova cu sistemul de irigare, cei de la Hiwaters nu ne-au plătit banii şi o să-i dăm în judecată. Şi RAADPFL-ul de la Primăria Craiova o să-l dau în judecată că nu mi-a plătit decât 10% din cele 600.000 de lei“, a spus Ionuţ Olteanu, patronul firmei Garden Center. Întrebat dacă firmele se vorbesc între ele la ce licitaţii să participe pentru a nu concura una împotriva alteia, Olteanu a spus că firma sa participă doar la licitaţiile la care ştie că face faţă.
„De exemplu, la licitaţia pentru concesionarea domeniului public din Slatina nici nu m-am dus pentru că ştiam că nu fac faţă. Şi oricum am mai avut eu un contract cu Primăria din Slatina şi mi-au dat banii târziu“. Directorul RAADPFL, Ion Petre, a explicat că a decis să cumpere arbuşti pentru că în pepiniera proprie nu avea ce i se cerea în proiectul de la Parcul Tineretului.
„Noi nu aveam speciile alea de arbuşti. Este vorba de arbuşti-figurine. Aşa a fost proiectul. Banii nu i-am plătit pentru că, după un an, arbuştii s-au uscat. Le-am cerut să vină să-i înlocuiască, dar nu au venit“, a spus Petre.
Alt patron care spune că firma sa câştigă licitaţiile pe baza calităţii serviciilor oferite este Alin Sevastru de la Hiwaters. Acesta a declarat pentru GdS că firma are o relaţie contractuală cu cei de la Garden Center şi că anumite firme îl sună să-i propună să participe împreună la licitaţii.
„Firma mea are exclusivitate cu anumiţi producători pe Europa de Est. Eu lucrez în acest domeniu din 1998, iar know-how-ul este greu de găsit. Să ştiţi că aceste lucrări nu aduc bani, ci mari bătăi de cap. Eu am avut lucrări în ţări din Europa şi nu am legături cu nici un partid politic. Aceste licitaţii nu aduc bani. Bani mulţi sunt la lucrări de peste o sută de milioane de euro. Mie îmi convine să particip singur la licitaţii. Cui nu i-ar conveni? Este un domeniu necunoscut multora“, a declarat Sevastru.
Acesta a precizat că firma sa este cea care a construit fântâna arteziană din centrul Craiovei, dar a spus că nu se mai ocupă de mentenanţa ei.
„Am trecut prin Craiova şi mi-a părut rău să văd că nu funcţionează la parametri“, a completat Sevastru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII