17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStandarde de cost la proiectele de infrastructură de transport

Standarde de cost la proiectele de infrastructură de transport

Guvernul a aprobat marţi introducerea primelor 12 standarde de cost în lucrările de infrastructură din toate domeniile de transporturi, a anunţat ministrul transporturilor, Anca Boagiu, la Palatul Victoria.
Standardele de cost introduse vizează: construcţia de autostrăzi în zona de şes, doar pentru partea de infrastructură, respectiv corpul drumului – 3,8 milioane euro/km, autostrada în zona de deal costă 4,98 milioane euro/km, autostrada în zona de munte – 5,992 milioane euro/km, construcţie de drum naţional – 1.271.800 euro/km, reabilitare de drum naţional clasă tehnică III – 746.700 euro/km, reabilitare cale ferată pe coridoare pan-europene – 2,18 milioane euro/km, reparaţii capitale cale ferată – 1,19 milioane euro/km.
Standarde de cost au fost introduse şi în domeniul aerian, cel pentru o pistă de aterizare fiind, în funcţie de clasificare, de 391.071 euro/suta de metri şi, respectiv, 557.500 euro/suta de metri.
În sectorul naval au fost elaborate standarde pentru cheul fluvial pereat – 8.861 euro/metrul liniar, cheul maritim la minus 13,5 metri – 21.450 euro/metrul liniar şi punct de trecere cu bacul – 551.845 euro/bucată.

Standardele nu includ costurile pentru construcţia de poduri şi pasaje

Anca Boagiu a explicat că aceste standarde de cost sunt necesare la stabilirea priorităţilor, pentru determinarea necesarului de fonduri publice pentru realizarea acestora, dar şi pentru a asigura autorităţii contractante un document de referinţă pentru comisiile de licitaţii în evaluarea ofertelor privind contractarea lucrărilor de execuţie a obiectivelor de investiţii în domeniul transporturilor. „Au fost aprobate două proiecte de hotărâri de guvern. Unul vizează introducerea unor standarde de costuri în ceea ce priveşte infrastructura de transport, iar cel de-al doilea vizează aprobarea utilizării unor condiţii contractuale care sunt folosite şi de Federaţiile Internaţionale ale Inginerilor Consultanţi în domeniul construcţiilor pentru obiectivele din transporturi“, a spus Boagiu.
Ea a reiterat că aceste standarde de cost se referă doar la corpul drumului, dând drept exemplu standardul la şes. „La şes, am spus că pentru corpul drumului, care include terenul de fundaţie, terasamentele, evacuarea apelor, structura rutieră, benzile de staţionare, elementele de siguranţă, postamente, taluzuri, împrejmuiri – standardul este de 3,8 milioane euro/km. Nu sunt incluse în aceste costuri standarde care privesc lucrările de poduri, pasajele, viaductele, podeţele, lucrările de consolidare pentru terenuri de fundare, lucrările hidrotehnice, tunelurile – atunci când apar – nodurile rutiere şi intersecţiile denivelate. Pentru acestea sunt standarde în pregătire, cu care vom veni în perioada următoare“, a adăugat ministrul.
În prezent, nici un proiect de construcţie de drumuri nu respectă standardele de cost, unele dintre ele având costuri chiar şi de trei ori mai mari.

Click News

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS