10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞpagă de 15.000 de euro pentru admiterea în magistratură

Şpagă de 15.000 de euro pentru admiterea în magistratură

Fostul purtător de cuvânt al Tribunalului Olt a fost încătuşat de procurorii DNA Craiova, după ce a fost prins în flagrant primind şpagă ca să „aranjeze“ admiterea în magistratură a unui absolvent de Drept.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova au reuşit să prindă în flagrant un tânăr din judeţul Olt care, dându-se drept procuror, promitea că „rezolvă“ contra cost admiterea în magistratură.
Autorul faptei, ajuns acum în spatele gratiilor, este Ovidiu-Florin Dumitru, de 33 de ani, din Corabia, fost purtător de cuvânt al Tribunalului Olt până în anul 2007.

„Dacă nu dai bani, n-ai nici o şansă să intri în magistratură!“

Pe 31 octombrie anul acesta, Dumitru a cunoscut la un meci de fotbal un tânăr cam de vârsta lui, a cărui identitate n-o putem divulga pentru a nu influenţa ancheta DNA. Din vorbă în vorbă, tânărul i-a spus lui Dumitru că a terminat Dreptul şi visul lui este să ajungă procuror, dar n-a avut prea mult noroc, picând de trei ori la rând (în 2007, 2008 şi 2009) examenul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii.
„Păi, dacă nu dai bani, n-ai nici o şansă să intri în magistratură. Eu sunt procuror în Bucureşti, la un Parchet de sector, şi am făcut la fel: am dat bani ca să fiu admis în magistratură“, i-a spus Dumitru. „Te pot ajuta, însă, eu“, a continuat „procurorul Dumitru“, explicându-i noului său amic că a rămas bun prieten cu directorul Institutului Naţional al Magistraturii (INM) de când îşi aranjase propria admitere ca procuror. „Pot să vorbesc cu el şi pentru tine, dar te costă 10.000 de euro. Nu-ţi face griji, am mai făcut aşa vreo trei-patru procurori, nu vei fi primul“, i-a spus Dumitru. A fost atât de convingător, încât absolventul de Drept interesat să devină şi el procuror a dat fuga acasă şi i-a adus în aceeaşi zi o primă tranşă din şpagă – 2.500 de euro.
Peste vreo trei săptămâni, „procurorul Dumitru“ l-a sunat pe tânăr şi i-a spus: „Am vorbit cu Brânzan (Constantin Bânzan, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, directorul INM – n.r.) şi am rezolvat ce ţi-am promis, dar trebuie să-i dai ca să-i duc şi restul“. Încrezător, tânărul s-a împrumutat de bani şi, pe 13 noiembrie, i-a dat lui Dumitru şi diferenţa de 7.500 de euro. Apoi a aşteptat.

Lăcomia, bat-o vina!

Pe la începutul lui decembrie, tânărul care îşi dorea să ajungă procuror a primit un nou telefon de la Dumitru. „Trebuie să ne întâlnim, să vorbim despre problema noastră“, i-a spus acesta. La întâlnirea care a urmat, „procurorul Dumitru“ i-a explicat că şpaga s-a mărit cu încă 5.000 de euro, pentru că locurile s-au împuţinat, iar în condiţiile astea, „Brânzan vrea mai mult“ şi „banii trebuie plătiţi toţi până pe 24 decembrie“.
Abia după această întâlnire tânărului i s-a părut ceva ciudat. Având impresia că e tras în piept, a plecat la Bucureşti şi a luat toate Parchetele la rând, căutându-l pe „procurorul Dumitru“. Abia când a aflat că respectivul nu lucrează la nici un Parchet s-a convins că a fost tras pe sfoară şi a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt. Dosarul a ajuns la DNA Craiova, instituţia care avea competenţă în acest caz, şi imediat a fost pus la cale un flagrant.
Pe 23 decembrie, cei doi s-au întâlnit la un restaurant din centrul Băniei. „Procurorul Dumitru“ a primit cei 5.000 de euro solicitaţi. Nu ştia însă că banii aveau seriile înregistrate şi erau, în plus, marcaţi cu vopsea fluorescentă. Nici nu i-a băgat bine în buzunar, că în local au intrat poliţiştii şi un procuror de la DNA Craiova.

Şpagă cu martori

În faţa anchetatorilor, Ovidiu-Florin Dumitru a recunoscut toate acuzaţiile care-i erau aduse, povestindu-le procurorilor DNA cum l-a tras pe sfoară pe cel care-l denunţase. Nu avea cum să nege, din moment ce au existat martori la plata primelor două „rate“ ale şpăgii, iar la cea de-a treia stăteau mărturie chiar mâinile lui acoperite cu vopsea fluorescentă. Reţinut de procurorii DNA pentru 24 de ore, el a fost arestat preventiv de Tribunalul Dolj, pentru 29 de zile, pe 24 decembrie, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

27 COMENTARII