12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞpagă pentru Doi ş-un sfert

Şpagă pentru Doi ş-un sfert

Procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată pe comisarul-şef de poliţie Oprea Caţaron, care este acuzat că, în calitatea sa de ofiţer al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Gorj, a săvârşit cinci infracţiuni de luare de mită şi patru de trafic de influenţă.

În perioada 2002 – 2009, comisarul-şef Oprea Caţaron, de 48 de ani, din Târgu Jiu, a fost ofiţer în cadrul Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI sau Doi ş-un sfert, după vechea denumire a structurii: UM 0215) Gorj. El a ajuns chiar în funcţia de şef de birou, având drept principală sarcină de serviciu tocmai combaterea abuzurilor şi ilegalităţilor lucrătorilor de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj.

Lupul, paznic la… poliţişti

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, Caţaron profita de funcţia pe care o deţinea în cadrul SIPI Gorj, „împrumutând“ diverse sume de bani de la poliţişti. În momentul în care i se solicita restituirea banilor, promitea poliţiştilor că va interveni în favoarea lor, fie pentru a fi promovaţi sau transferaţi la alte subunităţi de poliţie, fie pentru a nu li se crea probleme pe linie profesională. În acest sens, el se prevala de faptul că şeful din acea perioadă al IPJ Gorj, comisarul-şef Constantin Nicolescu, îi fusese coleg de promoţie la Şcoala Militară de Ofiţeri Activi Bucureşti-Băneasa.
Comisarul-şef de la SIPI ajunsese de notorietate prin aceste „împrumuturi“ tocmai pentru că nu le restituia. Pentru a evita refuzul – susţin procurorii – Caţaron le spunea mai întâi „victimelor“ că fac obiectul unor verificări din partea SIPI, iar apoi le cerea bani. Dacă şi atunci poliţiştii îl refuzau, sesiza conducerea IPJ Gorj sau Parchetul cu privire la anumite infracţiuni săvârşite de cei care n-au vrut să-l „împrumute“.

Mâncare, băutură şi… îngrăşăminte

Aşa cum se menţionează în rechizitoriul procurorilor, comisarul Caţaron a pretins de la agentul de poliţie Stelian Beşliu de la Poliţia Turceni o mită de 2.000 de euro pentru a nu sesiza Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) cu privire la unele fapte de natură penală despre care avea cunoştinţă. A fost refuzat, aşa că l-a dat pe agent pe mâna DGA.
Pe agentul Constantin Croicu, de la Serviciul Poliţiei Rutiere Gorj, l-a sunat şi i-a spus să-i dea nişte bani. Ştia că are de unde pentru că îl întâlnise cu câteva ore înainte la bancă, de unde agentul tocmai luase un împrumut. Poliţistul i-a spus comisarului că a cheltuit banii, rămânând doar cu 300 de euro. Dar ofiţerul de la SIPI s-a mulţumit şi cu aceştia, promiţând că-i va restitui în cel mult două luni. La insistenţele agentului, ofiţerul l-a rugat să-l mai păsuiască o perioadă, că şi el va avea grijă „să nu-l bage în documente“. Suma a restituit-o până la urmă, dar după doi ani.
Altă victimă a ofiţerului SIPI este agentul de poliţie rutieră Ion Brânzan. Potrivit procurorilor, Brânzan i-ar fi dat lui Caţaron diverse bunuri (ţigări, cafea, bere, vin, whisky, ba chiar şi… patru saci de îngrăşăminte!) în valoare de peste 2.700 de lei, „pentru a-şi asigura protecţia şi a nu fi sancţionat disciplinar“, după cum se arată într-un comunicat al DNA. Pe lângă toate aceste bunuri, ofiţerul SIPI i-a cerut agentului de circulaţie „vreo şase-şapte milioane, cu împrumut“, apoi un împrumut mult mai mare, „vreo 200-250 de milioane, de care am nevoie ca să fac un schimb de apartament“.

O pulpă de viţel pentru Nicolescu

Un poliţist din Leleşti – agentul Viorel Drumen – a ajuns la Caţaron cu rugămintea de a-l ajuta să depisteze persoana care-i trimite SMS-uri obscene. Ofiţerul de la SIPI i-a cerut cu împrumut 300-400 de lei. Poliţistul nu avea la el decât 150 de lei. I-a dat comisarului-şef şi nu i-a mai văzut înapoi.
După câteva luni, Drumen a primit un telefon de la Caţaron, care l-a întrebat dacă nu ştie de unde ar putea cumpăra o pulpă de viţel. Poliţistul i-a făcut rost de două pulpe, în greutate de circa 35 kg fiecare, dar ofiţerul a plătit pe ele doar… 50 de lei. Cum? Simplu: a spus că pentru partea lui nu are la el mai mulţi bani, dar că o să revină cu restul în câteva zile, iar pe cea de-a doua pulpă a plătit-o poliţistul din propriul buzunar, întrucât ofiţerul de la SIPI i-a zis că o s-o facă cadou inspectorului-şef Constantin Nicolescu, cu care era bun prieten. Audiat la DNA, Nicolescu a susţinut că n-a ajuns la el nici o ciozvârtă de viţel.
După nici două luni, agentul Drumen i-a mai făcut cadou lui Caţaron cantitatea de zece litri de vin. Să meargă cu viţelul…

Bani pentru impozitul soţiei

În primăvara anului 2008, comisarul Cosmin Priescu de la Poliţia Rurală i-a telefonat agentului-şef Costin Bichea de la Postul de Poliţie Băleşti şi l-a rugat să-l împrumute pe comisarul-şef Caţaron cu suma de 3.000 de lei. Rugămintea şefului a fost ordin, aşa că poliţistul de la post a scos banii de la saltea şi i-a dat ofiţerului SIPI. Acesta i-a promis că îi va restitui „în foarte scurt timp“ şi că îi trebuie banii „pentru soţia mea, care este avocată, şi trebuie să-şi plătească impozitul“. Contactându-l de mai multe ori, pentru a-şi lua banii înapoi, Caţaron „i-a promis agentului de poliţie Bichea Costin că îl va ajuta să se mute oriunde în cadrul IPJ Gorj, invocând influenţa pe care ar avea-o pe lângă inspectorul-şef Constantin Nicolescu, despre care afirma că i-a fost coleg“, se arată în rechizitoriu. După mai mult de un an, Priescu a reuşit să-şi recupereze vreo 2.200 de lei.
Şi agentul Laurenţiu Fota a păţit-o cu vreo cinci ani în urmă, pe vremea când lucra la Postul de Poliţie Hurezani. La insistenţele colegului său, agentul Titi Igoianu de la Postul de Poliţie Polovragi, l-a împrumutat pe Caţaron cu 500 de euro. Cum acesta nu-i mai restituia împrumutul, agentul i-a cerut în mai multe rânduri banii comisarului-şef. „Pentru a nu-i restitui suma de bani solicitată cu titlu de împrumut, învinuitul Caţaron Oprea i-a promis agentului de poliţie că îl va ajuta să se transfere la alt post de poliţie, iar apoi în Târgu Jiu, ca urmare a unei pretinse influenţe pe care ar avea-o pe lângă conducerea IPJ Gorj, respectiv pe lângă comisarul Picu Ion, şeful Serviciului de Ordine Publică“, se arată în rechizitoriul DNA.

Sechestru

Dosarul lui Oprea Caţaron a ajuns săptămâna trecută pe masa judecătorilor de la Tribunalul Gorj. În vederea restituirii sumelor luate cu „împrumut“, procurorii au pus sechestru pe maşina inculpatului. Între timp, Caţaron a plecat de la SIPI Gorj, transferându-se pe 1 octombrie 2009 la IPJ Gorj, ca şef al Biroului Tehnic din cadrul Serviciului Logistic. De vineri, el a fost pus la dispoziţia şefului IPJ Gorj, până la judecarea dosarului.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

43 COMENTARII