16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn Oltcit de... 600.000 de lei

Un Oltcit de… 600.000 de lei

Ca să recupereze aproape 600.000 de lei de pe urma unei restituiri ilegale de TVA, Judecătoria Craiova n-a mai găsit să pună sechestru decât pe un… Oltcit
11 R, aparţinând patroanei care s-a înfruptat din bugetul statului, pe semnătura fostei finanţiste Eugenia Ghiga.

La Tribunalul Dolj a început zilele trecute judecarea apelului formulat de patroana Ludmila Pană şi de fosta şefă de serviciu în cadrul fiscului doljean, Eugenia Ghiga, împotriva sentinţei prin care cele două au fost condamnate de Judecătoria Craiova. Următorul termen în dosarul lor a fost fixat pentru 19 ianuarie.

Unelte şi scule supraevaluate

Pe 12 mai 2009, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au dispus trimiterea în judecată a două craiovence: Ludmila Pană, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, şi Eugenia Ghigă, acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată.
Potrivit rechizitoriului, Ludmila Pană, în calitate de administrator al firmei SC PACICO SRL Craiova, a încheiat în luna iunie 2004 un contract privind achiziţionarea de bunuri supraevaluate care nu se încadrau în obiectul de activitate al firmei sale. Concret, era vorba despre cumpărarea de transformatoare electrice, burghie, freze pentru canale şi alte unelte şi scule, pentru care au fost emise 11 facturi. Pe baza acestora, în iulie 2004, Ludmila Pană a solicitat Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj o rambursare de TVA în cuantum de 906.485,59 lei. Aici a intrat pe fir Eugenia Ghigă, şef serviciu Control Fiscal din cadrul DGFP Dolj.
„Verificând legalitatea rambursării de TVA solicitate de SC PACICO SRL, aceasta a constatat că nu îndeplinea cerinţele prevăzute de lege, dar, cu toate acestea, cu ştiinţă, a avizat favorabil cererea întocmită de Pană Ludmila, producând DGFP Dolj un prejudiciu de 906.485,59 lei“, se menţiona într-un comunicat de presă emis de Parchetul Curţii de Apel Craiova.

Circumstanţe atenuante pentru inculpate

La Judecătoria Craiova, procesul a durat un an şi jumătate, perioadă în care, în baza unei expertize, s-a stabilit că, de fapt, prejudiciul produs bugetului de stat prin respectiva returnare ilegală de TVA ar fi, de fapt, de 581.944 de lei, la care s-ar adăuga dobânzile şi penalităţile de întârziere aferente. Pe 23 septembrie 2010, instanţa a decis: Eugenia Ghiga a fost condamnată la trei ani de închisoare, cu executare, plus încă trei ani de interzicere a dreptului de a fi funcţionar public. Pentru acuzaţiile care-i sunt aduse, pedeapsa trebuia să fie închisoarea între cinci şi 15 ani, însă instanţa i-a acordat circumstanţe atenuante, apreciind „conduita bună a infractorului înainte de savârşirea infracţiunii“. Din cei trei ani de puşcărie, inculpata a făcut până în prezent doar 50 de zile de arest preventiv.
Şi Ludmila Pană a beneficiat de clemenţa judecătorilor. Pentru restituirea de TVA ar fi trebuit să primească între trei şi zece ani, potrivit legii privind combaterea evaziunii fiscale. Însă, pe acelaşi motiv de „conduită bună“ a primit doar doi ani de puşcărie, plus încă doi ani de interzicere a dreptului de a fi fondator, administrator, director sau reprezentant legal al unei societăţi comerciale.
O problemă pentru magistraţi, care însă dă bătăi de cap şi fiscului, o reprezintă recuperarea prejudiciului, în condiţiile în care persoanele găsite vinovate nu prea au bunuri pe numele lor. Aşa se face că, pentru a recupera suma acordată ilegal de la buget, instanţa a dispus „instituirea măsurilor asigurătorii asupra autoturismului marca Oltcit 11R aparţinând inculpatei Pană Ludmila, dobândit la data de 20.01.1992, până la concurenţa sumei de 581.944 lei, precum şi a sumei reprezentând dobânzi legale şi penalităţile de întârziere aferente, calculate până la data achitării integrale a debitului“. Prin aceeaşi sentinţă, judecătorii au respins „instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor inculpatei Ghiga Eugenia“.

Ghiga, judecată şi în alte dosare

Deşi este apreciată de judecători pentru conduita sa, fosta şefă de serviciu Eugenia Ghiga nu se află la primul dosar penal. Este în prezent judecată, alături de alţi 35 de funcţionari de la Finanţe, pentru restituirile de TVA acordate lui Samir Sprânceană. Într-un alt dosar, a fost deferită justiţiei pentru o restituire de TVA de circa un milion de lei, în beneficiul lui Constantin Gabriel, zis Gabi Alunecosu’.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII