27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO nouă formă de evaziune

O nouă formă de evaziune

Există comercianţi în Craiova care au case de marcat nefiscalizate şi emit clienţilor bonuri nefiscale. Astfel de bonuri nu pot fi înregistrate în contabilitate de către cei care le primesc, iar firma care le emite practică o formă mai nouă de evaziune fiscală.

Câţi dintre cumpărătorii de zi cu zi stau să citească pe bonul fiscal primit de la magazinul din colţ? Din moment ce bonul fiscal nu foloseşte omului de rând (cu excepţia firmelor care trebuie să-şi scadă anumite cheltuieli), majoritatea persoanelor care primesc bon îl aruncă imediat după ce ies din magazin sau îl păstrează câteva zile, mai ales când au cumpărat alimente. Cei care îşi decontează anumite cheltuieli la firmă sau care trebuie să depună bonurile la contabilitaea firmei, pentru anumite bunuri sau servicii, bonul de la anumite case de marcat poate fi nelegal. În Craiova, au apărut o serie de bonuri nefiscale, emise din case de marcat nefiscalizate. Nu este un fenomen, dar este o practică nouă. Deşi deţinătorul casei de marcat emite bon clienţilor, acel bon nu are nici o valoare, astfel că respectivul comerciant nu îşi înregistrează în contabilitate veniturile. Cu alte cuvinte, emitentul bonului face evaziune fiscală. În oraş există firme care dau bonuri nefiscale, confirmă cei de la Garda Financiară Dolj.
„Am găsit bonuri nefiscale pe piaţă. Unele sunt legale, dar altele sunt nelegale. Este posibil ca aceia care emit bonuri nefiscale în afara condiţiilor legii să aibă case de marcat nefiscalizate. Este o formă de evaziune fiscală“, a spus Cornel Corcoveanu, comisar-şef al Gărzii Financiare Dolj. O casă de marcat nefiscalizată înseamnă că nu figurează în evidenţele Fiscului şi nu i s-a atribuit o serie fiscală.

Atenţie la bonuri!

Cei care intenţionează să-şi deconteze bonul trebuie să fie atenţi la detalii. Specialiştii în case de marcat spun că există anumite elemente care arată că acel bon este legal sau nu.
„Dacă o casă de marcat emite un bon nefiscal unui client pentru un produs anume, înseamnă că acea casă este nefiscalizată. Pe un bon fiscal trebuie să fie seria fiscală a casei de marcat, care este ultimul rând de pe bon, format din literele DJ urmate de zece cifre. În plus, trebuie să existe şi codul fiscal al firmei“, a spus Dragoş Mirescu, de la ECR Systems SRL. Specialistul contactat de GdS a mai spus că orice casă de marcat poate scoate şi bonuri nefiscale, dar acelea sunt informative, cum ar fi raportul de verificare la sfârşitul unei zile de lucru, sunt pentru uzul intern al deţinătorului casei de marcat. În nici un caz astfel de bonuri nu sunt pentru clienţii care cumpără din magazin.

În ce condiţii se emite un bon nefiscal… legal

„Doar în cazul achiziţionării de combustibil pe bază de BCF-uri (bonuri de consum fix) se poate emite bon nefiscal. Pentru că acel combustibil a fost plătit dinainte pe factură, apoi se alimentează la pompă pe bază de BCF-uri, deşi se emite un bon nefiscal“, a spus Eugen Călinoiu, directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj.
Nici măcar atunci când clientul achită la magazin cu tichete de masă sau cu tichete cadou nu va primi bon nefiscal. „În astfel de cazuri tot bon fiscal trebuie să primească, doar că pe bon, în loc de «achitat cu numerar», trebuie să apară «achitat cu tichete». Dar clientului i se emite tot bon fiscal“, a precizat Dragoş Mirescu, de la ECR Systems.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII