10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024

Fals pentru Dorela

Procurorii Serviciului Teritorial Craiova al DNA au trimis-o săptămâna trecută în judecată pe olteanca Vali Mariana Staicu, de 27 de ani, din Caracal, acuzată de săvârşirea infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale şi tentativă la obţinerea pe nedrept de fonduri europene în favoarea firmei SC Dorela Dumitrescu SRL.

În vara anului trecut, comuna Celaru a obţinut o finanţare nerambursabilă, fără avans, de maximum 9.446.421 lei, echivalent a 2.497.269 de euro, reprezentând 100% din valoarea totală eligibilă a Proiectului „Extindere reţea de canalizare cu apă în comuna Celaru, reţea de canalizare şi staţie de epurare în satele Celaru, Ghizdăveşti, Soreni şi Marotinu de Jos, modernizare drumuri comunale şi achiziţionare de costume populare pentru grupul folcloric «Brâuleţul» din cadrul Căminului Cultural, comuna Celaru, judeţul Dolj“.
Altă comună doljeană, Teslui, obţinuse şi ea o finanţare nerambursabilă, fără avans, de maximum 9.818.197 lei, echivalentul a 2.490.032 de euro, reprezentând 100% din valoarea totală eligibilă a Proiectului „Reţea de canalizare şi staţie de epurare şi reţea de alimentare cu apă în satele Teslui, Viişoara Moşneni şi Urieni, modernizare drumuri comunale în satul Viişoara Moşneni, Grădiniţa cu două săli de clasă şi protejarea unor elemente de cadru natural «Fântâna Miresei», satul Preajba de Pădure, comuna Teslui, judeţul Dolj“.
Pe 21 septembrie 2009, Primăria Celaru a organizat licitaţia pentru realizarea proiectului. În documentaţia de atribuire se solicita ofertanţilor, drept cerinţă minimă obligatorie, executarea şi finalizarea în ultimii trei ani a cel puţin unui contract privind executarea unor servicii similare – proiectare sisteme de canalizare având o valoare cumulată apropiată de 450.000 de lei, fără TVA. La rândul său, Primăria Teslui a organizat licitaţie pe 25 septembrie 2009. Şi ea a cerut, drept condiţie obligatorie pentru ofertanţi, executarea şi finalizarea în ultimii trei ani a cel puţin unui contract de proiectare sisteme de canalizare cu o valoare cumulată apropiată de 331.150 de lei, fără TVA.

Fals legalizat la notariat

Ca să-şi poată înscrie firma la aceste licitaţii, Vali Mariana Staicu, angajata SC Dorela Dumitrescu SRL, a comis – din proprie iniţiativă, susţin procurorii – o plastografie pentru a îndeplini condiţia minimală impusă de cele două primării. Concret, a luat contractul privind sistemul de canalizare din comuna Pieleşti – realizat de firma la care lucra – şi, pentru că sumele nu erau suficient de mari, le-a „aranjat“ să depăşească valorile minimale impuse la cele două licitaţii. Mai precis, a redactat pe calculator capitolul „Preţul contractului“, înlocuind însă valoarea reală, de 115.000 de lei şi 21.850 de lei TVA, cu una care să-i convină, adică de 480.000 de lei şi 91.200 de lei TVA. A dat print, a decupat textul, apoi l-a suprapus peste cel din contractul real şi a făcut o copie. Rezolvând astfel cu contractul, femeia a modificat şi procesul-verbal de constatare a terminării lucrărilor din Pieleşti. De această dată, a fost mai simplu: a acoperit cu pastă corectoare valorile reale (115.000 şi 21.850), trecând peste, cu pixul, valorile inventate (480.000 şi 91.200).
Cele două documente falsificate au fost legalizate la Biroul Notarilor Publici Cernat Paulina, Cernat Costin Şerban şi Radian Mitru, apoi anexate în dosarele de participare la licitaţii.

Câştigătoare pe acte aranjate

La prima licitaţie, la Celaru, firma SC Dorela Dumitrescu SRL a fost declarată câştigătoare, însă Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a anulat adjudecarea, pe motiv că documentaţia de atribuire are caracter restrictiv la cerinţa „costume populare“. Pe 11 ianuarie 2010, la reluarea procedurii de atribuire, Primăria Celaru a avut inspiraţia să verifice la Primăria Pieleşti o copie a contractului cu firma SC Dorela Dumitrescu SRL. Constatând falsul, autoritatea contractantă a procedat la descalificarea firmei ofertante.
Aceeaşi firmă a fost declarată câştigătoare şi la licitaţia de la Teslui, pe 15 decembrie 2009 fiind chiar semnat contractul între primăria din comună şi firma menţionată. Doar că, înainte de virarea vreunei sume din fonduri europene, un contraofertant a sesizat Centrul Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 4 Sud – Vest Oltenia despre înscrisurile false. Această organizaţie i-a solicitat Primăriei Teslui să ceară firmei SC Dorela Dumitrescu SRL contractul original încheiat cu Primăria Pieleşti. În acel moment, falsul a ieşit la iveală, iar contractul a fost reziliat.
Cam tot atunci, povestea documentelor falsificate pentru înscrierea la licitaţii a ajuns şi la DNA. Săptămâna trecută, procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a falsificatoarei. Dosarul a ajuns la Judecătoria Craiova, inculpata riscând pentru faptele ei până la şapte ani de puşcărie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII