12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCentrul de Cardiologie Craiova, comasat cu Spitalul de Urgenţă

Centrul de Cardiologie Craiova, comasat cu Spitalul de Urgenţă

Ministerul Sănătăţii intenţionează comasarea a şase unităţi sanitare din subordine, aflate în Iaşi, Craiova şi Târgu Mureş, în vederea „eficientizării activităţii“ şi a „reducerii costurilor administrative“, potrivit reprezentanţilor instituţiei.

Măsura, prevăzută în trei proiecte de hotărâre de guvern aflate în dezbatere publică, vizează comasarea Spitalului de Urgenţă „Sf. Ioan“ din Iaşi cu Spitalul de Urgenţă „Sf. Spiridon“ Iaşi, a Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare Târgu Mureş cu Spitalul de Urgenţă Târgu Mureş, precum şi a Centrului de Cardiologie Craiova cu Spitalul Judeţean de Urgenţă din acelaşi oraş.
„La momentul actual, organizarea asistenţei medicale de urgenţă în judeţul Iaşi este deficitară, fiind împărţită între mai multe entităţi cu personalităţi juridice proprii şi conduceri proprii, ceea ce duce la o colaborare foarte limitată, în detrimentul pacientului. Cele două spitale de urgenţă, care aparţin Ministerului Sănătăţii, deţin specialităţi complementare necesare asistenţei medicale de urgenţă. În prezent, multe dintre specialităţi sunt concentrate în structura Spitalului de Urgenţă «Sf. Spiridon». O parte a specialităţilor medicale sunt dublate (chirurgie generală, medicină internă, terapie intensivă, unităţi de primiri urgenţe), regăsindu-se în structurile ambelor spitale. Dar, un număr limitat este reprezentat doar în cadrul Spitalului de Urgenţă «Sf. Ioan», cum ar fi chirurgia plastică, toxicologia şi ortopedia“, argumentează ministerul intenţia de comasare a celor două spitale din Iaşi.
Prin comasare se doreşte, de asemenea, limitarea, „pe cât posibil, a plimbării pacienţilor între mai multe unităţi sanitare şi concentrarea resurselor necesare în prima linie, într-un singur loc“.
Guvernul a aprobat, miercuri, hotărârea privind transferul managementului asistenţei medicale al unor spitale din judeţul Dâmboviţa, precum şi desfiinţarea şi reorganizarea a cinci unităţi sanitare din acest judeţ, potrivit reprezentanţilor ministerului.
Tot în decembrie, Spitalul de Pneumoftiziologie şi Spitalul de Neurologie şi Psihiatrie din Oradea au fost desfiinţate „pentru eficientizarea cheltuielilor legate de personalul din aparatul funcţional, administrativ şi de deservire“, după cum au explicat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.
În urma tuturor reorganizărilor, în subordinea Ministerului Sănătăţii vor rămâne 59 de unităţi sanitare, din 62 cât se află în prezent.
Federaţia Sindicală „Solida-ritatea Sanitară“ a anunţat că se opune desfiinţării unităţilor sanitare, anunţată de preşedintele României şi pusă în practică de Ministerul Sănătăţii şi de guvern, măsură care, în opinia sindicaliştilor, va accentua „degradarea stării de sănătate a naţiunii“.
„Confruntat cu propria incapacitate de a gestiona sănătatea cetăţenilor, guvernul încearcă să rezolve lipsa resurselor financiare pentru furnizarea îngrijirilor de sănătate prin desfiinţarea unui număr însemnat de unităţi sanitare. În felul acesta, însă, nu va fi limitată risipa din sistem, aşa cum încearcă să ne convingă; aceasta, în măsura în care există, are în principal cauze politice. Orice măsură de reformă a sistemului ar trebui să înceapă cu scoaterea unităţilor sanitare din zona intereselor politice, locale sau centrale“, a declarat preşedintele federaţiei, Viorel Rotilă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

21 COMENTARII