16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAsociaţiile - cuib de infracţiuni?

Asociaţiile – cuib de infracţiuni?

Situaţia unora dintre administratorii de la asociaţiile de proprietari, acuzaţi că şi-au însuşit banii de întreţinere ai proprietarilor, este similară cu aceea a lupului paznic la oi, pentru că ei îşi păstrează slujbele.

Mulţi administratori ai asociaţiilor de propietari continuă să încaseze bani şi chiar îşi desfăşoară activitatea la mai multe asociaţii, deşi sunt cercetaţi penal, dovediţi cu expertize contabile că au furat din casieria asociaţiei şi chiar condamnaţi de instanţele de judecată la închisoare, ce-i drept cu suspendare, şi obligaţi să returneze fondurile.
În această situaţie se află şi administratoarea Asociaţiei 1 Mai Baracă, Elena Stoica, pe care proprietarii o acuză că şi-ar fi însuşit, în perioada ianuarie 1999 – iunie 2004, în mod repetat, bani din casierie, până a ajuns la suma de 24.577,28 lei. Delapidarea a fost constatată atât de organele de control ale Primăriei Craiova, cât şi de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, care au acuzat-o pe Stoica de comiterea infracţiunii de delapidare, dar şi de fals în înscrisuri. În cele din urmă, Tribunalul Dolj, ca instanţă de apel, a condamnat-o pe aceasta la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, cu condiţia ca pe o perioadă de trei ani şi şase luni să nu mai intre sub incidenţa legii penale. Aceeaşi instanţă a admis acţiunea civilă formulată de asociaţie şi a obligat-o pe Elena Stoica la plata sumei de 23.564,60 lei, sumă care va fi reactualizată la data plăţii.

„La asociaţii se fură“

Problemele la Asociaţia 1 Mai Baracă au început când, la un control amănunţit, cenzorii au descoperit că mai multe chitanţe eliberate de administratoare locatarilor nu mai erau trecute în registrele de casă sau că în acestea apăreau sume mai mici decât cele încasate de la proprietari. „Am descoperit asta după ce unei familii, Velicescu, i se tăiase chitanţă pe o sumă, dar în registrul de casă era anulată. Verificările contabile au scos la iveală fraude financiare grave. Facturile cu cheltuielile administrative erau umflate. Să vă dau un exemplu: la Salubritate, pentru contract erau trecute 1.000 de persoane, deşi în realitate sunt 1.300 în toată asociaţia. Unde se duceau banii încasaţi pentru cele trei sute? Experţii contabili au descoperit că ea, împreună cu Motancea, preşedinta, luau banii şi îi depuneau în bancă, dar asociaţia nu avea cont bancar la unitatea respectivă, ci doar la CEC. Trebuie ştiut un lucru: cheltuielile efective sunt mult mai mici decât ce trec în documente cei de la foarte multe asociaţii. La asociaţii se fură“, a spus Nicolae Udrişte, cenzor la acea vreme la Asociaţia 1 Mai Baracă, dar şi proprietar.
Proprietarii nu înţeleg de ce preşedinta asociaţiei respective, Elena Motancea, în loc să lupte pentru ei, care au ales-o să-i reprezinte, îi ia apărarea celei care i-a înşelat. „Nu este corect ca preşedintele asociaţiei, care este ales aşa cum este ales, să susţină că nu este nici un prejudiciu, atâta timp cât unii dintre locatari îşi plăteau întreţinerea, dar sumele plătite de ei nu mai erau trecute în registru şi, după cum s-a constatat, erau însuşite de Stoica, iar furnizorii erau neplătiţi. La asociaţie nici nu poţi să vorbeşti cu ele că te ameninţă, dau proprietarii în judecată, deşi sunt remunerate din banii lor. Ne-au furat şi îşi văd de treabă în continuare. Să vedem ce va decide în cele din urmă instanţa“, a declarat Virgil Mocioacă, proprietar din blocul 16.
Întrebată despre acuzaţiile pe care i le aduc proprietarii, despre învinuirile din dosarul penal constituit de procurori şi de decizia de condamnare dată de tribunal, Elena Stoica nu a vrut să dea nici un răspuns.

Hotărârea definitivă decide

Indulgenţa legii şi a autorităţilor locale cu putere de control permite unor astfel de administratori să-şi însuşească banii proprietarilor, folosind tot felul de tertipuri.
„În funcţie de soluţia pe care o va da instanţa printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă, conform Hotărârii nr. 1588/2007 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, autoritatea locală poate retrage atestatul de administrator de imobil, dacă nu mai sunt îndeplinite condiţiile pentru exercitare a acestei activităţi“, a declarat Carmen Licu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

34 COMENTARII