10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUE intervine în scandalul licitaţiilor de la CE Craiova

UE intervine în scandalul licitaţiilor de la CE Craiova

O licitaţie de 57 de milioane de euro pentru investiţii de mediu, din care 22 de milioane de euro sunt fonduri europene, a fost anulată la recomandarea UE, spun reprezentanţii complexului. În timp ce concurenţii fac coadă la tribunale, noua licitaţie va avea loc pe 25 ianuarie.

Complexul Energetic (CE) Craiova a anulat o licitaţie de peste 57 de milioane de euro la recomandarea Uniunii Europene (UE), a precizat directorul general al complexului, Constantin Bălăşoiu. Concret, este vorba de achiziţia publică privind „instalaţia comună de desulfurare gaze de ardere la blocurile 1 şi 2 SE Craiova II“, investiţie pentru care au fost accesate fonduri europene în valoare de 22 de milioane de euro.
Modul de desfăşurare a licitaţiei a dat naştere unui imens scandal. Divizia italiană a grupului francez Alstom Power a făcut în 2009 o ofertă de 52,2 milioane de euro, iar consorţiul italo-chinezo-român format din companiile Idreco-Insigma-Romelectro – 57,4 milioane de euro. Cu toate că Alstom oferise cel mai bun preţ, compania a fost descalificată de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) la reclamaţia Idreco-Insigma-Romelectro, iar licitaţia a fost atribuită către acest consorţiu în iunie 2009. Ulterior, Alstom a atacat în instanţă această atribuire. Între timp, pe firul afacerii a intrat şi Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), care a demarat o anchetă privind această afacere. Suspiciunile au devenit cu atât mai mari cu cât directorul general al CE Craiova şi membru în comisia de licitaţie la acea vreme, Corneliu Diţescu, s-a transferat la Romelectro SA, ca director al sucursalei din Craiova al acestei companii.

Noua licitaţie – pe 25 ianuarie

Romelectro este patronată de Viorel Gafiţa – 27,5%, Octavian Georgescu – 27,4%, Virgiliu Rădulescu – 27,4%, Manuela Vasile – 9% şi alte persoane fizice – 8,5%. Presa centrală a scris însă că societatea gravitează în jurul unor interese din PSD, în special a lui Dan Ioan Popescu, fostul ministru al industriilor.
Recent, actuala conducere a CE Craiova a dispus anularea licitaţiei, la recomandarea UE, după cum spune directorul general al complexului, Constantin Bălăşoiu. „Unul din motivele pentru care UE a recomandat anularea licitaţiei este lipsa de transparenţă. Valoarea maximă a licitaţiei a fost de 64 de milioane de euro, dar doi aplicanţi au oferit peste această sumă şi au fost descalificaţi. UE spune că toţi participanţii trebuia să ştie că vor fi descalificaţi dacă vor face o ofertă mai mare de 64 de milioane de euro. Ei au considerat că am fost deficitari la acest capitol. Pe de altă parte, cerinţele pentru anumite tipuri de lucrări au fost şi ele deficitare. Spre exemplu, la o lucrare privind realizarea unui nou coş de fum nu s-a specificat dacă este necesară sau nu reabilitarea celui vechi sau nu. Unii aplicanţi au inclus şi aceste lucrări, alţii nu“, a explicat directorul Bălăşoiu. Noua licitaţie va avea loc pe 25 ianuarie 2011. Dar scandalul este departe de a se fi terminat, pentru că de data aceasta consorţiul Idreco-Insigma-Romelectro a atacat în instanţă anularea licitaţiei. Bătăliile în justiţie şi contestarea licitaţiilor pot afecta calendarul de conformare la cerinţele de mediu, pentru care România poate fi taxată de UE.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII