22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSe caută personal calificat

Se caută personal calificat

Firmele din Regiunile de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, Sud Muntenia şi Centru sunt interesate în special de personal calificat. Principalele calificări pentru care există deficit pe piaţa forţei de muncă sunt cele de comerciant/agent de vânzări, electronist/electromecanic şi economist contabil.

În ultimii ani, piaţa forţei de muncă din România a suferit schimbări profunde (declin economic, restructurarea activităţilor întreprinderilor, procesul de formare a cererii şi ofertei de muncă), care au condus la apariţia unor fenomene cu efecte directe şi indirecte asupra populaţiei ocupate.
S-a observat reducerea numărului de angajaţi, ca rezultat al disponibilizărilor, creşterea numărului de persoane inadaptate cerinţelor profesionale de la locul de muncă, dar şi a celor care sunt obligate să urmeze o nouă carieră. În acest context, persoanele care se află în căutarea unui loc de muncă ar trebui să aibă în vedere faptul că angajatorii au devenit din ce în ce mai exigenţi în ceea ce priveşte pregătirea profesională a capitalului uman, fapt ce se regăseşte în insistenţa acestuia de a completa necesarul de forţă de muncă cu personal calificat.
„Angajatorii apreciază implicarea pe care, în străinătate, companiile o solicită. În procesul de recrutare, 71,4% dintre respondenţi vor să aibă specialişti. Doar 29,6% consideră că pot să-i califice la locul de muncă sau să investească în calificarea propriilor angajaţi. Orice eficientizare de costuri în companiile private s-a orientat întâi către bugetele de orientare profesională, în încercarea de a elimina ceea ce era un beneficiu până în 2008-2009. Abia ulterior s-a trecut şi la diminuarea salariilor“, a declarat Andreea-Mihaela Niţă, preşedintele Asociaţiei de Consultanţă şi Consiliere Economico-Socială (ACCES) Oltenia, la Craiova, la conferinţa de diseminare a studiului sociologic „Deficit de calificări pe piaţa muncii din regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud Muntenia şi Centru“, realizat în cadrul proiectului „CALISIG – Calificare pentru o slujbă mai sigură“ şi derulat de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj în parteneriat cu AJOFM Sibiu, AJOFM Dolj şi ACCES Oltenia.
„Proiectul, cofinanţat prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, îşi propune să formeze 840 de persoane (560 din Dolj, 140 din Sibiu şi 140 din Giurgiu) aflate în căutarea unui loc de muncă (şomeri, şomeri de lungă durată, şomeri tineri, şomeri peste 45 de ani) pentru a obţine o slujbă mai sigură pentru următoarea perioadă“, a declarat Aurora Tiribeja, directorul executiv al AJOFM Dolj, managerul proiectului „CALISIG“.

Cele mai căutate calificări sunt cele din domeniul vânzărilor

Interpretând rezultatele studiului, următoarele ocupaţii au fost indentificate ca fiind cele mai căutate: comerciant, agent vânzări, merceolog (17,9%); electronist, electromecanic, mecanic, tehnician, frigotehnist (14,2%); economist, contabil (13,2%) – contabilitate primară, pentru că majoritatea contabililor cu experienţă fie avansează, fie îşi deschid propriile firme. Următoarele ocupaţii sunt cele din domeniul confecţiilor textile şi în piele (marochinier, confecţioner, modelier, vopsitor piele, designer, tapiţer, croitor, ştănţar) şi construcţiilor (constructor, betonist, stivuitor, montator, turnător, galvanizator, instalator, fierar, finisor, zugrav, faianţar, pavator, mozaicar).
„Cursurile pe care le-am vizat şi pe care le vom pune la dispoziţia celor 840 de şomeri pe parcursul anului 2011 vor fi de electronist în domeniul echipamentelor şi aparatelor de automatizări, agent comercial, contabil, confecţioner textile şi măcelar, peisagist floricultor şi cel puţin una din domeniul construcţiilor“, a precizat Andreea-Mihaela Niţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII