12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLocatarii din blocurile ANL vor să rămână chiriaşi

Locatarii din blocurile ANL vor să rămână chiriaşi

Autorităţile din Gorj nu au reuşit să vândă nici măcar o singură locuinţă tip ANL către chiriaşi, din cauza lipsei cererilor sau a nefinalizării procedurilor de evaluare a garsonierelor şi apartamentelor.

Locatarii blocurilor construite prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL) vor să rămână la statutul de chiriaşi. Dacă la Târgu Jiu există câteva zeci de cereri pentru câteva sute de locuinţe, la Rovinari, Motru şi Târgu Cărbuneşti nimeni nu este interesat să facă un credit pentru a-şi achiziţiona locuinţa tip ANL, respectiv pentru a deveni proprietarul unei locuinţe construite în ultimii ani, de către stat. Chiriaşii sunt prea săraci pentru a putea beneficia de un credit bancar, mai ales că, în anumite cazuri, doar unul dintre soţii chiriaşi are un loc de muncă, nemaintrând în discuţie plata ratelor la un credit de 20.000 – 30.000 de euro. Pentru a scăpa de garsonierele şi apartamentele ANL din Târgu Jiu, autorităţile se gândesc chiar să mărească progresiv chiria până când aceasta va atinge cuantumul ratei lunare la un credit bancar ce ar putea fi utilizat pentru cumpărarea locuinţei. Şefii Primăriei Târgu Jiu speră ca astfel locatarii să fie convinşi să se împrumute în bancă. În prezent, Primăria Târgu Jiu a scos la vânzare 275 de locuinţe ANL, însă a primit numai 50 de cereri din partea chiriaşilor interesaţi să devină proprietari.  

Nu vor vinde niciodată la actualele preţuri

Cu toate că la nivel naţional preţul stabilit este de 407 euro pentru fiecare metru pătrat de locuinţă ANL, în anumite localităţi din Gorj autorităţile sunt sigure că, practicând un asemenea preţ, nu vor vinde niciodată garsonierele şi apartamentele construite de stat. În condiţile în care la Târgu Jiu, câţiva chiriaşi s-au încumetat şi au depus cereri pentru cumpărarea locuinţelor ANL, în restul oraşelor, unde există astfel de construcţii, nu a fost depusă până în prezent nici o cerere. La Motru, sunt 34 de locuinţe ANL, la Rovinari – 96 şi la Târgu Cărbuneşti – 32, însă, în toate cele trei cazuri, nu a fost depusă vreo cerere.
„Oamenii nu vor cumpăra la preţurile de acum. Nu ştiu ce are de gând statul cu aceste preţuri, deşi s-a spus că este preţul materialelor, care în toată ţara este la fel. Cred că la Cărbuneşti un preţ rezonabil ar fi de 50.000 de lei pe locuinţă, şi nu 120.000 cât este în prezent. Practic, preţul este dublu faţă de valoarea la care se vând locuinţele la Cărbuneşti. Nu poţi să vinzi la Cărbuneşti la fel ca în Bucureşti. Altă soluţie nu văd în afara scăderii preţului, mai ales că statul vinde numai cu bani cash. Noi am scos la vânzare 32 de locuinţe ANL şi nu vrea să cumpere nimeni şi mai avem în lucru aproximativ 100“, a declarat viceprimarul din Târgu Cărbuneşti, Ion Fugaru. În total, în Gorj există 437 de locuinţe ANL care pot fi vândute chiriaşilor.

De la chiriaş la proprietar

Pentru ca un chiriaş ANL să devină proprietar este necesară parcurgerea mai multor etape, precum: depunerea cererii; evaluarea locuinţei; încheierea antecontractului de vânzare – cumpărare cu primăria; înaintarea documentaţiei către instituţiile de credit pentru obţinerea finanţării necesare cumpărării apartamentului; semnarea contractului de vânzare – cumpărare cu primăria.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII