8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePărinţii copiilor cu nevoi speciale vor fi educaţi

Părinţii copiilor cu nevoi speciale vor fi educaţi

Centrul Şcolar Incluziv Târgu Jiu va implementa un proiect finanţat de Comisia Europeană al cărui scop va fi „educarea“ părinţilor copiilor cu nevoi speciale. Comunicarea dintre părintele şi copilul cu nevoi speciale este un factor important al relaţiei dintre ei.

„See beyond prejudices“ (‏Vezi dincolo de prejudecăţi) este titlul proiectului al cărui concept de bază este acela al comunicării, care trebuie eficientizată. Nu este vorba doar despre eficientizarea comunicării dintre copil şi părinte, ci şi a comunicării dintre elev şi profesor. 80 de părinţi ai căror copii au nevoi speciale şi sunt elevi ai Centrului de Educaţie Incluzivă (CSEI) din Târgu Jiu vor fi beneficiarii proiectului finanţat din banii UE.
„Implementarea proiectului costă 20.000 de euro, este cofinanţat de Comisia Europeană şi are ca obiectiv îmbunătăţirea relaţiei dintre părintele unui copil cu nevoi speciale şi acesta. Se va desfăşura în perioada septembrie 2010 – iulie 2012. Proiectul se derulează în parteneriat cu alte trei ţări, iar coordonatoarea proiectului este Turcia. Înainte de implementarea proiectului, în faza de documentare, am depistat mai multe probleme, dar cea mai stringentă dintre ele este comunicarea între copil şi părinte. În decursul celor doi ani în care se va derula, părinţii şi copiii vor participa la diverse seminarii, terapii de grup şi individuale, vizite în ţările partenere, pentru a vedea cum este învăţământul incluziv acolo“, a spus Adina Vladu, managerul proiectului.
„Este binevenită iniţiativa pentru că este foarte greu să ai acasă un copil cu dizabilităţi. Îl educi mult mai greu. Poate aşa vom învăţa şi noi, părinţii, să comunicăm mai bine cu copiii noştri“, a spus una dintre mamele prezente.

Iubirea şi înţelegerea, încrederea şi educaţia

Conferinţa de prezentare a proiectului „See beyond prejudices“ a avut loc ieri, la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă din Târgu Jiu. La eveniment au fost invitaţi, alături de specialişti, şi părinţii copiilor cu nevoi speciale. Copiii cu dizabilităţi sau nevoi speciale au aceleaşi nevoi de îngrijire din partea părinţilor ca şi ceilalţi copii. Ei au nevoie de dragoste, de hrană şi de a fi trataţi cu respect şi demnitate. Alături de aceste nevoi, ei pot avea nevoi speciale, pentru care părinţii trebuie să aibă mai mult timp, mai multe resurse materiale şi anumite abilităţi suplimentare pentru a îngriji astfel de copii şi a învăţa să-i iubească.
„Sunt părinţi care au copii cu nevoi speciale şi îi ţin ascunşi de lume, nu îi duc la un tratament specializat. Este greu să fii părinte, dar trebuie să dăm ce avem mai bun. Este copilul nostru, indiferent cum este. Un copil nu trebuie debusolat, deziluzionat. Fără iubire, nu e încredere, fără încredere, nu e educaţie. Iubirea necondiţionată dă copilului o mare siguranţă şi îl ajută să se integreze în societate“, a spus Adriana Ţăpurin, profesor în cadrul Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă.
„Ne-am propus să finalizăm câteva proiecte. Vom finaliza laboratorul pentru copiii hipoacuzi, surzi, şi vom putea lucra şi cu ei. Vrem să putem educa şi copiii bolnavi de autism şi sindromul Down. Vom face parteneriate şi tot ce va fi nevoie pentru a duce la bun sfârşit planurile“, a spus Nicu Baiu, directorul CSEI Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS