10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎnvăţământul mai pierde bani

Învăţământul mai pierde bani

Rectificarea bugetară din învăţământ le va da bătăi de cap directorilor şcolilor doljene. „Este regretabil faptul că Ministerul Educaţiei a acceptat o nouă rectificare negativă. De data aceasta ea priveşte cheltuielile materiale şi de investiţii, unde ar mai fi nevoie de bani, pentru că sunt unităţi de învăţământ care au lucrări nefinalizate sau care se apropie de finalizarea lucrărilor şi nu au plăţile făcute la zi“, a atras atenţia Constantin Rada, preşedintele filialei Dolj a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI). În plus, acesta a atras atenţia şi asupra faptului că, în luna decembrie, foarte multe unităţi nu vor avea cu ce să-şi plătească utilităţile. „Deci, practic, ele vor rămâne să funcţioneze cu gazele şi lumina neplătită şi riscă în orice moment să rămână fără aceste utilităţi“, a adăugat Rada.
Potrivit NewsIn, Ministerul Finanţelor Publice propune în 2011 un buget pentru Ministerul Educaţiei de 8,55 miliarde de lei, în scădere cu 0,55% faţă de execuţia bugetară preliminară pe anul în curs, care se ridică la valoarea de 8,6 miliarde de lei, potrivit proiectului Legii bugetului de stat. „Din totalul bugetului, 2,95 miliarde provin din venituri proprii ale Ministerului Educaţiei. Cheltuielile cu personalul au alocate, în bugetul pe 2011, 1.095.217.000 de lei, cu 7,84% mai puţin decât în 2010“, notează NewsIn, care precizează că şi suma alocată pentru cheltuielile cu bunuri şi servicii este redusă cu 30 de procente, de la 1,1 miliarde de lei la 831 de milioane.
O creştere importantă a cheltuielilor se înregistrează însă la capitolul „Alte transferuri“, care are alocat în proiectul de buget 1,5 miliarde de lei. De asemenea, pentru proiectele cu finanţare din fonduri nerambursabile sunt alocate 1,2 miliarde de lei. „Banii alocaţi pentru educaţie vor fi cu 17% mai puţini faţă de anul acesta. Diferenţa de bani vine de la diminuarea salariilor şi de la faptul că nu se mai dă salariul de merit. În plus, participarea la examenele naţionale nu se mai plăteşte, iar normele profesorilor au fost reduse“, a precizat  Constantin Lungulescu, preşedintele Sindicatului „Spiru Haret“ – filiala Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS