10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoljchim, o miză de 30 de milioane de euro

Doljchim, o miză de 30 de milioane de euro

Petrom va purta săptămâna aceasta o ultimă rundă de negocieri pentru vânzarea combinatului chimic Doljchim de la Craiova către grupul InterAgro, patronat de magnatul Ioan Niculae, au dezvăluit vineri surse din cadrul companiei. Un punct important în negocierile dintre cele două părţi vor fi investiţiile de mediu şi retehnologizări pentru rentabilizarea combinatului, spun aceleaşi surse. În 2007, Petrom şi-a asumat investiţii de mediu la Doljchim în valoare totală de 11,7 milioane de euro. La 31 decembrie, expiră autorizaţiile de mediu pentru instalaţiile de uree, amoniac şi metanol, iar pentru cele din fabrica de îngrăşăminte chimice (acid azotic şi azotat de amoniu) expiră la sfârşitul lui 2011. Până în prezent însă, Petrom a realizat circa jumătate din programul de conformare. Au mai rămas de realizat investiţii de 5,2 milioane de euro, între acestea numărându-se investiţiile la instalaţiile de amoniac Kellog – un milion de euro, azotat de amoniu – 2,5 milioane de euro şi cele de acid azotic – 1,7 milioane de euro.

Săptămâna aceasta este decisivă

La sfârşitul lui 2009, fabrica a întrerupt funcţionarea instalaţiilor de amoniac şi azotat de amoniu. Pe 1 noiembrie 2010, Petrom a informat autorităţile de mediu că a întrerupt definitiv funcţionarea tututor instalaţiilor IPPC din fabrică, în funcţiune aflându-se doar 13 instalaţii care nu necesită autorizaţii de mediu integrate. Practic, Doljchim nu mai poluează pentru că şi-a încetat activităţile principale. Eventualul investitor trebuie să ceară Ministerului Mediului şi Pădurilor (MMP), cu acordul UE, prelungirea termenelor de conformare şi să facă investiţiile de mediu rămase. Surse din cadrul societăţii susţin că investiţiile de mediu şi retehnologizare sunt cheia negocierilor cu Ioan Niculae.
„Retehnologizarea pentru mărirea ratei de profitabilitate a combinatului ar însemna investiţii de trei ori mai mari faţă de cele de mediu. Totuşi, este o afacere bună, pentru că în actualele condiţii o fabrică de amoniac combinată cu uree, mult mai mare, ar însemna investiţii de circa un miliard de euro. Numai investiţiile în utilităţi ar fi de circa 30 de milioane de euro – adică preţul vehiculat pentru combinat“, a spus sursele citate. Alternativa vânzării activelor de pe platforma Doljchim ar fi relocarea unor instalaţii în ţări care nu pun accentul pe mediu (China, India etc.) valorificarea ca fier vechi a altora. La rândul său, Ioan Niculae a declarat că este foarte interesat de cumpărarea combinatului, cu toate că gazele s-au scumpit.
„Vom avea o nouă discuţie cu cei de la Petrom. Ei nu au luat încă decizia dacă vor vinde sau nu combinatul. Va fi nevoie de retehnologizări, pentru că platforma este uzată. Acum avem problema cu scumpirea gazelor, dar sper că le va veni mintea la cap“, a precizat Niculae.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII