11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateChelu, arestat în dosarul mitei de la Interne

Chelu, arestat în dosarul mitei de la Interne

Omul de afaceri Cătălin Chelu şi cei trei apropiaţi ai săi, care au fost reţinuţi sâmbătă dimineaţă în cazul presupusei mite pentru secretarul de stat Dan Valentin Fătuloiu, au fost arestaţi pentru 29 de zile. Chelu este preşedinte şi acţionar majoritar la Altur Slatina, iar Antonel Bunu, unul dintre ceilalţi arestaţi, este preşedintele Consiliului de Administraţie al societăţii slătinene.

Decizia instanţei a fost anunţată de unul dintre avocaţi, care a specificat că aceasta a fost atacată cu recurs. Procurorii anticorupţie au înaintat vineri seară Tribunalului Bucureşti propunerea de arestare pentru 29 de zile a omului de afaceri Cătălin Chelu şi a altor trei persoane implicate în tentativa de mituire a secretarului de stat în MAI, Dan Valentin Fătuloiu. Şedinţa de judecată a fost secretă, iar instanţa a decis emiterea de mandate pe numele lui Cătălin Chelu, Gabriel Constantinescu, Ştefan Badea şi Antonel Bunu. Cei patru au fost reţinuţi, sâmbătă dimineaţă, în jurul orei 7.00. Avocata lui Chelu, Ioana Ionescu, a declarat sâmbătă dimineaţă, la plecarea de la DNA, că acesta este acuzat de cumpărare de influenţă şi dare de mită, iar ceilalţi – de complicitate la aceste infracţiuni.

DNA: Chelu i-a promis iniţial lui Fătuloiu un milion de euro, ulterior a modificat suma

Omul de afaceri Cătălin Chelu i-a promis secretarului de stat Dan Fătuloiu un milion de euro, pentru a nu-şi îndeplini corespunzător îndatoririle de serviciu, însă pe 12 noiembrie a modificat promisiunea şi i-a oferit 50.000 de euro cash şi foloase materiale de 270.000 de euro. Potrivit unui comunicat al DNA rezultă că, în perioada august – 12 noiembrie, Cătălin Chelu i-a promis secretarului de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, Dan Valentin Fătuloiu, denunţător în cauză, suma de un milion de euro pentru ca acesta să nu-şi îndeplinească în mod corespunzător îndatoririle de serviciu care decurg din punerea în aplicare a Planului Naţional de Combatere a Evaziunii Fiscale, document fundamentat pe cooperarea interinstituţională dintre MAI, Ministerul Public, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi alte instituţii ale statului, şi pentru împiedicarea cercetării în sistem integrat a cauzelor penale ce îi vizează pe sine, dar şi pe Gabriel Constantinescu şi Antonel Bunu, scopul final fiind soluţionarea favorabilă a respectivelor dosare penale. DNA susţine că promisiunea s-a realizat prin intermediul lui Ştefan Badea, Antonel Bunu şi Gabriel Constantinescu, care au acţionat atât direct, cât şi prin intermediul altei persoane.

Chelu dorea să cumpere influenţa lui Fătuloiu

În acest context, au stabilit anchetatorii, pe 12 noiembrie, Chelu a modificat promisiunea iniţială şi a oferit chestorului-şef de poliţie Fătuloiu, în scopul menţionat mai sus, suma de 50.000 de euro în numerar şi foloase materiale în valoare de aproximativ 270.000 de euro (reprezentând contravaloarea unui teren şi a unei case ce urma a fi construită de Cătălin Chelu). În plus, cu ocazia întâlnirii din 12 noiembrie, omul de afaceri i-a mai oferit lui Fătuloiu suma de 300.000 de euro, în numerar, şi suportarea cheltuielilor pentru construirea unei case în valoare de aproximativ 120.000 de euro, „în scopul ca denunţătorul, folosindu-se de influenţa ce derivă din funcţia de secretat de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, să intervină pe lângă directorii din conducerea unei societăţi comerciale şi să-i determine să întreprindă demersurile necesare pentru înregistrarea oficială a inculpatului Chelu Cătălin Constantin în evidenţele Registrului Comerţului în calitate de acţionar al respectivei societăţi comerciale“. Pe 19 noiembrie, Chelu i-a dat lui Fătuloiu suma de 212.850 de lei (echivalentul a aproximativ 50.000 de euro), pentru soluţionarea favorabilă a dosarelor penale în care cel dintâi şi complicii săi sunt cercetaţi, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante. Pentru remiterea acestei prime tranşe de bani, Chelu a fost ajutat de inculpaţii Badea şi Constantinescu.

Fătuloiu se simte trădat de ofiţerii de la Economic

Secretarul de stat Dan Fătuloiu a explicat sâmbătă că în dosarul presupusei mite oferite de omul de afaceri Cătălin Chelu apare şi un autodenunţ semnat de fiul său prin faptul că „a fost trădat de nişte ofiţeri de la Economic“. „El (fiul, Alexandru Fătuloiu – n.r.) a fost după ce m-au trădat ofiţerii de la Economic, cărora le-am cerut să facă o hartă relaţională cu toate clanurile financiare din ţară. Printr-un interpus, (Chelu – n.r.) l-a sunat pe fiul meu ca să îi dea telefonul pentru a discuta cu mine să cădem la pace, pentru că, altfel, mă face praf pe televiziuni. Fiul meu este un om de afaceri onest, nu a avut niciodată probleme cu legea“, a declarat Fătuloiu. Pe de altă parte, Dan Fătuloiu a lăsat să se înţeleagă că pe lista învinuiţilor ar putea să apară şi numele unor poliţişti care lucrau la dosarele în care omul de afaceri Cătălin Chelu era cercetat pentru infracţiuni economice. „E un caz al DNA care a început în urmă cu trei luni şi este un caz în care sunt implicaţi şi alţi poliţişti“, a spus el.

Vilă donată fiului

Potrivit Hotnews,  Alexandru Fătuloiu a fost acuzat în primăvara acestui an de familia liderului PNŢCD Piteşti, Gheorghe Dinescu, că l-a lovit pe fiul acestuia în urma unui scandal izbucnit într-un cazino din Piteşti. Dinescu Jr. susţine că a fost înjurat şi agresat de Alexandru Fătuloiu. Fiul chestorului a declarat că e vorba de o înscenare, pe fondul unui litigiu mai vechi dintre băiatul politicianului argeşean şi asociatul său, Cătălin Zuluf, căruia Alexandru Dinescu i-ar datora o sumă de bani, scrie ziarul Ancheta. Valentin Fătuloiu i-a donat fiului său vila din Topoloveni, în 2007, pentru a-şi putea cumpăra locuinţa de serviciu, după cum scria atunci Oradea Online. Potrivit sursei citate, Valentin Fătuloiu a depus, la începutul anului 2007, o cerere la Ministerul Administraţiei şi Internelor pentru a-şi cumpăra locuinţa de serviciu. Cu puţin timp înainte, Fătuloiu îi donase fiului său, Alexandru, vila din comuna Topoloveni, judeţul Argeş. Alexandru Fătuloiu a mai primit de la bunica din partea mamei şi un teren intravilan de 14.472 de metri pătraţi, care în 2004 figura în declaraţia de avere a şefului poliţiei. El a recunoscut atunci că a făcut o cerere către MAI pentru a vedea dacă îndeplineşte condiţiile legii pentru a putea să-şi cumpere locuinţa de serviciu. „Mi-am făcut următoarea socoteală: sunt un tip activ, să-mi caut şi eu
să-mi fac ceva. Fiul meu are acum casa lui (cea donată de tatăl său – n.r.), businessul lui, iar eu ce o să fac după ce ies la pensie? Să mă dea afară din apartamentul de serviciu? I-am întrebat dacă apartamentul meu face obiectul vânzării şi dacă îl pot cumpăra“, declara Fătuloiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII