16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRăzboi pe banii de concediu ai profesorilor

Război pe banii de concediu ai profesorilor

Pesediştii doljeni se duelează cu prefectul pe tema indemnizaţiilor de concediu ale profesorilor. Prefectul Eugen Georgescu a spus vineri că profesorii ar fi trebuit să primească indemnizaţiile reduse cu 25% deoarece Statutul Personalului Didactic prevede că banii pe care îi primesc profesorii pe concediu se calculează distinct pe fiecare lună. Asta înseamnă că profesorii nu ar fi trebuit să primească banii în avans, ci la sfârştiul fiecărei luni de concediu, iar în acest caz, indemnizaţiile ar fi căzut deja sub incidenţa legii prin care au fost reduse veniturile cu 25%.
„Conform Codului Muncii, indemnizaţia de concediu se calculează ca medie zilnică a drepturilor salariale din ultimele trei luni anterioare celei în care este efectuat concediul, însă cadrele didactice sunt sub incidenţa actelor normative speciale, respectiv Legea nr. 128/1997 şi Ordinul ministrului educaţiei naţionale nr. 3251/1998, care precizează că indemnizaţia de concediu se calculează ca medie zilnică a salariului de bază şi a celorlalte sporuri corespunzătoare fiecărei luni calendaristice în care se efectuează zilele de concediu, salariul de bază şi sporurile aferente lunilor iulie şi august fiind diminuate cu 25% conform Legii nr. 118/2010. Totodată, ordinul minstrului mai prevede că, în cazul în care concediul de odihnă se efectuează în cursul a două luni consecutive, media veniturilor se calculează distinct pentru fiecare lună“, a declarat prefectul.
Mihai Fifor, preşedintele PSD Craiova, a spus vineri într-o conferinţă de presă că nu este normal ca profesorii să returneze banii pe concediu, dovadă stând şi hotărârile judecătoreşti care le-au dat dreptate cadrelor didactice.

Valentin TUDOR

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS