Acasă Actualitate Cei trei directori ai EM Petrila, condamnaţi la închisoare pentru moartea celor...

Cei trei directori ai EM Petrila, condamnaţi la închisoare pentru moartea celor 13 mineri

Fostul director al Minei Petrila, Aurelian Necula, Gheorghe Roşu şi Ştefan Dan Ungur au fost condamnaţi la închisoare pentru comiterea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi nerespectarea măsurilor de protecţie a muncii în cazul accidentului din 15 noiembrie 2008, când 13 mineri au decedat, iar alţi 15 au fost răniţi.

Magistraţii Judecătoriei Târgu Jiu au decis ca toţi cei trei directori să fie condamnaţi la închisoare cu executare pentru infracţiunile de care erau acuzaţi. Fostul director Aurelian Necula va executa şapte ani şi şase luni de închisoare, Gheorghe Roşu, fost inginer-şef cu securitatea şi sănătatea în muncă, va executa şase ani şi şase luni de închisoare, iar Dan Ungur, fostul şef al sectorului aeraj şi şef al staţiei de salvare minieră, va executa şase ani şi şase luni de închisoare. Sentinţa poate fi atacată cu apel, apoi cu recurs de către avocaţii celor trei inculpaţi. Sentinţa a fost pronunţată pe 16 noiembrie, ieri fiind făcută publică pe site-ul Judecătoriei Târgu Jiu. Avocatul Ovidiu Filipescu, din Baroul Hunedoara, cel care i-a reprezentat pe Dan Ungur şi pe Gheorghe Roşu, a declarat că sentinţa nu este dreaptă. „Este foarte nedrept ce s-a întâmplat. O să atacăm sentinţa cu apel, apoi cu recurs, în funcţie de rezultat. Aveam zece zile la dispoziţie pentru a face apel. Deja l-am depus la Tribunalul Gorj. Nu este drept că au primit atâţia ani de închisoare. Noi am cerut achitarea celor învinuiţi. Cel mai probabil, va urma un recurs la Curtea de Apel Alba-Iulia“, a spus Ovidiu Filipescu, avocat.

Obligaţi la plata unor despăgubiri foarte mari

De asemenea, prin sentinţa magistraţilor de la Judecătoria Târgu Jiu, cei trei inculpaţi, în solidar şi cu părţile responsabile civilmente CNH SA Petroşani şi EM Petrila, sunt obligaţi la plata a 342.429 de lei despăgubiri civile către Spitalul Clinic de Urgenţă şi Chirurgie Plastică şi Reparatorie şi Arsuri Bucureşti, 120.410 lei despăgubiri civile către Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, 14.098 de lei despăgubiri civile către Spitalul de Urgenţă Petroşani, cu dobânzile legale aferente până la achitarea integrală a debitelor. În plus, cei trei şefi din minerit vor fi nevoiţi să plătească despăgubiri părţilor vătămate din dosar sau urmaşilor acestora.
Pe 15 noiembrie 2008, la interval de patru ore, la EM Petrila au avut loc două explozii în subteran. Procurorii care au instrumentat acest dosar au stabilit că minerii au fost trimişi la moarte sigură, iar Aurelian Necula, Gheorghe Roşu şi Dan Ştefan Ungur au fost învinovăţiţi de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi pentru infracţiuni privind nerespectarea măsurilor de protecţie a muncii. Procesul a durat mai bine de un an.
 

Exit mobile version