13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTârg improvizat, debandadă pe bulevard

Târg improvizat, debandadă pe bulevard

În Craiova au apărut mai multe târguri auto improvizate pe terenuri private. Fiindcă nu există şi locuri de parcare pentru vizitatori, aceştia îşi lasă maşinile pe carosabilul bulevardelor şi pe trotuar.

Bulevardul Nicolae Titulescu din Craiova, care formează, împreună cu Calea Bucureşti şi cu Calea Severinului, cea mai mare relaţie rutieră din oraş, a devenit o biată străduţă de o bandă şi ceva, exceptând linia de tramvai, pe un tronson de câteva sute de metri, după intersecţia cu strada Maria Tănase spre Calea Severinului. Motivul este că în zonă fiinţează un târg auto improvizat, de fapt o expunere de maşini pe mai multe bucăţi de teren private, la care clienţii staţionează pe partea carosabilă. Autorităţile s-au declarat la început neputincioase, considerând că bulevardul Nicolae Titulescu este parte a drumului european DE 70, în care obligaţia de a nu opri este prevăzută prin lege, caz în care poliţia are competenţa de a sancţiona.
„Bulevardul Nicolae Titulescu este parte a drumului european. Chiar dacă nu există indicatoare, oprirea este interzisă“, a spus viceprimarul Teodor Sas. Poliţia este însă de altă părere.
„Pe raza localităţii, bulevardul Nicolae Titulescu este în administraţia primăriei, nu poate fi considerat drum european. Ca atare, în zonă poliţia va interveni doar dacă există semne şi indicatoare adecvate“, a spus şeful Biroului Rutier Craiova, comisarul Emil Zuican. Ce cred părţile nu mai contează în cazul bulevardului Nicolae Titulescu, fiindcă ieri au apărut şi semnele cu oprirea interzisă şi adiţionalul de ridicare a maşinilor. De aici înainte cade în sarcina poliţiei degajarea carosabilului. Situaţii de acest gen s-au mai întâlnit în Craiova, însă în final au fost reglementate prin instalarea semnelor rutiere.

„Târgul“ muşcă din domeniul public

Cauza debandadei de pe bulevardul Nicolae Titulescu o constituie expoziţia de maşini second hand de pe terenul liber de construcţii. Nici o autoritate publică nu a intervenit până ieri în degajarea trotuarului sau a terenului. În primul rând, funcţionarii ştiau sau au preferat să considere că pământul este proprietate privată. La insistenţele viceprimarilor, inspectorii primăriei au descoperit că, de fapt, o suprafaţă întinsă din teren este domeniu public, zonă de protecţie a unui canal de conducte. Cu excepţia a două dintre parcele, unde proprietarii au câştigat în instanţă inclusiv terenul de deasupra conductelor.
„I-am somat pe proprietarii maşinilor să le mute de pe domeniul public. Cei mai mulţi dintre ei şi le-au retras acum. În cazul celorlalţi, este vorba de teren privat, deci nu avem ce să facem“, a spus şeful Corpului de control în gospodărire comunală al primăriei, Dan Dobrescu. Nici la degajarea trotuarelor de la târg primăria nu are mai mult spor.
„Nu mai putem ridica maşinile de pe trotuar, fiindcă în regulamentul local nu mai există prevedere. A fost, dar este desfiinţată prin hotărâre judecătorească“, a mai arătat Dobrescu. Cât despre marfă, unul dintre deţinători spunea că are terenul închiriat de la proprietar şi că parcarea maşinilor pe proprietatea privată nu este interzisă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

26 COMENTARII