6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInvestitorii străini sunt tot mai departe

Investitorii străini sunt tot mai departe

În primele nouă luni, investiţiile străine directe au scăzut cu aproape 40%, fiind de doar 2,07 miliarde de euro. Apetitul investitorilor a început să se deterioreze treptat de la începutul crizei. Anul trecut, investiţiile s-au diminuat la 4,89 mili-arde de euro, reprezentând numai jumătate din valoarea înregistrată în 2008.

Investiţiile străine directe în primele nouă luni ale acestui an au totalizat 2,07 miliarde de euro, în scădere cu aproape 40% faţă de perioada similară a anului trecut, când s-a înregistrat un nivel de 3,426 miliarde de euro.
Potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR), investiţiile străine directe au fost realizate în cea mai mare parte din participaţii la capital, consolidate cu pierderea netă estimată, care au însumat 1,338 miliarde de euro. Restul intrărilor, de 732 de milioane de euro, a reprezentat credite intra-grup.
În primele opt luni ale anului, investiţiile străine directe au ajuns la 1,956 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că în luna septembrie fluxul de capital străin care a intrat în România a fost de doar 114 milioane de euro.
Faţă de luna august, când investiţiile străine directe au fost de 56 de milioane de euro, în septembrie s-a înregistrat o creştere de peste două ori.
Comparativ, însă, cu luna septembrie din 2009, în a noua lună din acest an investiţiile au scăzut de peste trei ori, de la 350 de milioane de euro.
Situaţia investiţiilor străine a început să se deterioreze treptat de la începutul crizei. Anul trecut, investiţiile străine directe au scăzut la 4,89 miliarde de euro, jumătate din valoarea înregistrată în 2008, acoperind în proporţie de 96,9% deficitul de cont curent. Datele din 2008 au arătat că nerezidenţii au realizat investiţii străine directe în România de 9,49 miliarde de euro.
De asemenea, investiţiile străine directe nete au fost anul trecut de 3,5 miliarde de euro, companiile fiind nevoite să aducă aport la capital de 1,4 miliarde de euro pentru acoperirea pierderilor.
Investiţiile străine directe în primele nouă luni ale anului au totalizat 2,07 miliarde de euro, în scădere cu aproape 40% faţă de perioada similară a anului trecut, când s-a înregistrat un nivel de 3,426 miliarde de euro, a anunţat Banca Naţională a României (BNR). Investiţiile străine directe au fost realizate în cea mai mare parte din participaţii la capital, consolidate cu pierderea netă estimată, care au însumat 1,338 miliarde de euro, restul intrărilor, de 732 milioane de euro, reprezentând credite intra-grup.
În primele opt luni ale anului, investiţiile străine directe au ajuns la 1,956 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că în luna septembrie fluxul de capital străin care a intrat în România a fost de doar 114 milioane de euro. Faţă de luna august, când investiţiile străine directe au fost de 56 de milioane de euro, în septembrie s-a înregistrat o creştere cu peste două ori. Comparativ, însă, cu luna septembrie din 2009, în a noua lună din acest an investiţiile au scăzut de peste trei ori, de la 350 de milioane de euro.

Investiţiile germane au scăzut cu două treimi în acest an

Ambasadorul german la Bucureşti, Andreas von Mettenheim, a declarat ieri că investiţiile germane în România au scăzut cu două treimi în acest an, dar şi că statul român are de plătit firmelor germane din România datorii de aproximativ 140 de milioane de euro.
„Ideea nu este ca doar firmele germane să-şi primească banii înapoi. Trebuie ca toţi investitorii să-şi primească banii înapoi. Iar acest lucru nu este important doar pentru firmele respective, este important pentru reputaţia României în străinătate“, a explicat ambasadorul german, citat de Mediafax. Acesta a precizat că primele plăţi au avut deja loc, dar şi că totalul datoriilor statului român faţă de firmele germane este de aproximativ 140 de milioane de euro, firmele fiind, în parte, „furnizori de echipamente pentru CFR, firme de energie care solicită plata costurilor de curent şi o serie întreagă de firme, unele mai mici, care au furnizat lucruri în România“.
Ambasadorul german a subliniat o scădere a investiţiilor germane în România, ceea ce nu este un semn prea bun. „În anul acesta, într-adevăr, investiţiile germane în România au scăzut cu două treimi. Nu este un semn prea bun“, a spus el, precizând că investitorii aşteaptă momentul în care „criza va da în România semne de slăbiciune“. În acelaşi timp, diplomatul german a explicat că există un interes comun de a avea în ţara noastră un partener de încredere, care îşi poate plăti datoriile. „Dacă reuşim acest lucru, şi cred că putem să reuşim, atunci acest lucru ne foloseşte nouă şi foloseşte şi României“, a adăugat ambasadorul. Pe de altă parte, Andreas Von Mettenheim a atras atenţia asupra importanţei infrastructurii pentru companii, lipsa acesteia fiind, potrivit oficialului, o problemă faţă de nevoile logistice ale firmelor.

PIB este în scădere

Produsul Intern Brut (PIB) a scăzut în trimestrul al treilea cu 0,7% faţă de aprilie-iunie, şi cu 2,3% faţă de trimestrul trei din 2009, iar după primele nouă luni declinul faţă de ianuarie-septembrie 2009 a fost de 2,3%, serie ajustată sezonier, potrivit  datelor INS.
„Conform primelor estimări, Produsul Intern Brut în trimestrul III 2010 a fost, în termeni reali, mai mic cu 0,7% comparativ cu trimestrul II 2010 (date ajustate sezonier). Faţă de trimestrul corespunzător din anul 2009, Produsul Intern Brut a înregistrat o scădere cu 2,5% pe seria brută şi cu 2,3% pe seria ajustată sezonier“, se arată într-un comunicat al INS. În primele nouă luni, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul 2009, PIB s-a redus cu 2,3% pe seria ajustată sezonier şi cu 1,9% pe seria brută. Autorităţile române, FMI şi CE estimează că, pe ansamblul anului, PIB se va reduce cu circa 2%, iar anul viitor va creşte cu 1,5%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII