13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCadrele medicale evită vaccinarea

Cadrele medicale evită vaccinarea

Doar 3% dintre angajaţii Spitalului de Urgenţă Craiova s-au imunizat împotriva gripei. Cadrele medicale se tem de reacţiile secundare ale vaccinului.

Să faci ce spune popa, nu ce face popa, pare să fie proverbul potrivit şi pentru medici. Fumatul dăunează grav sănătăţii, spun medicii şi recomandă pacienţilor să renunţe la acest viciu, cu toate că mulţi dintre adepţii lui Hipocrat fumează la rândul lor ca turcii. Tot medicii îi sfătuiesc pe pacienţi să se vaccineze împotriva gripei sezoniere, dar când e vorba să se vaccineze la rândul lor… nu prea se înghesuie, chiar dacă este gratuit.
La Spitalul de Urgenţă Craiova, de exemplu, campania de vaccinare antigripală a început de zece zile, evenimentul fiind anunţat insistent prin afişe lipite la fiecare etaj. Cu toate acestea, doar 100 dintre cei 3.400 de angajaţi s-au vaccinat la cabinetul de epidemiologie deschis în incinta unităţii sanitare zilnic, după ora 12.00.
Ca şi anul trecut, tonul la vaccinare l-a dat chiar directorul de îngrijiri al spitalului, Ilie Preda. Acesta a mers la cabinet, şi-a făcut vaccinul, după care s-a lăudat colegilor, doar-doar i-o convinge şi pe ei să-i urmeze exemplul.
Problema este că, după ce a apucat să se laude, directorul de îngrijiri a fost surprins de mai multe ori ducând batista la nas, ceea ce i-a făcut pe mulţi sceptici să pună acest lucru pe seama reacţiilor postvaccin. Directorul Preda a negat însă că ar avea vreo legătură cu injecţia proaspăt făcută: „Nu am avut nici un fel de reacţii secundare la vaccin. De când mă ştiu trag de o sinuzită, dar nu am mai avut gripă din copilărie“.

Spitalul a primit 800
de doze de vaccin

Nu doar reacţiile secundare îi ţin pe medici şi asistenţii medicali departe de vaccinul antigripal. Unii au aflat că vaccinul din acest an conţine şi o tulpină din virusul gripei porcine AH1N1, care a provocat pandemia şi isteria de anul trecut.
Oficial, nimeni nu recunoaşte că nu are încredere în vaccin. Medicii şi asistenţii nu vor să influenţeze prin comportamentul lor pacienţii. Aşa că, dacă îi întrebi, spun că nu şi-au făcut vaccinul până acum pentru că au fost răciţi sau n-au avut timp.
Directorul de îngrijiri susţine însă că este puţin probabil ca numărul vaccinărilor în rândul personalului să crească semnificativ în perioada următoare.
„Din experienţa anului trecut ştiu că oamenii au mers în primele zile să se vaccineze, după care nu prea au mai fost doritori“, a precizat Preda.
Anul trecut s-au vaccinat împotriva gripei AH1N1 doar 20% dintre angajaţi, acum abia dacă s-a atins 3%. Pentru actuala campanie de imunizare, care se va sfârşi în februarie 2011, Spitalul de Urgenţă Craiova a primit 800 de doze de vaccin. Perioada cea mai potrivită pentru vaccinare este, potrivit medicilor, octombrie-noiembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII