Acasă Actualitate Actorii ambulanţi le fură pâinea profesioniştilor de la Teatrul de Păpuşi

Actorii ambulanţi le fură pâinea profesioniştilor de la Teatrul de Păpuşi

Actorii trupei de păpuşari „Pinocchio“ a Şcolii Populare de Artă din Târgu Jiu se întâlnesc prin unităţile şcolare sau căminele culturale din judeţ cu trupe particulare de păpuşari.

În cadrul Şcolii Populare de Artă Târgu Jiu funcţionează Teatrul Profesionist de Păpuşi „Pinocchio“, ai cărui actori au spectacole şi în judeţ. Săptămânal, actorii îşi încarcă recuzita în microbuzul instituţiei şi pornesc spre elevii care îi aşteaptă nerăbdători. Biletul de intrare la un spectacol al Teatrului de Păpuşi costă trei lei. Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă Târgu Jiu, a declarat că de multe ori „pâinea“ actorilor profesionişti de la Teatrul de Păpuşi Târgu Jiu este luată de trupe particulare care vin din judeţul Hunedoara.
„Chiar dacă actorii noştri merg în judeţ cu toată recuzita şi dau spectacole de calitate, unii preferă să meargă la spectacolele unei trupe cu doi actori şi câteva păpuşi, care vin cu o maşină mică. Au şi bilete mai scumpe, însă le oferă mai mulţi bani decât ne permitem noi celor care le aduc elevii la spectacol. Dacă la noi biletul costă trei lei, le oferim celor care ne aduc elevii 10%, atât ne permitem. Banii primează, calitatea se pare că nu“, a spus, cu tristeţe, Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă Târgu Jiu.

„Copiii ar trebui să asiste la spectacole de calitate“

A merge la un spectacol al Teatrului de Păpuşi „Pinocchio“ este o adevărată sărbătoare, susţin mulţi dintre părinţii elevilor care au participat în ultimii ani la reprezentaţiile păpuşarilor. Personajele de poveste prind viaţă graţie priceperii actorilor din trupa „Pinocchio“ şi dragostei pe care ei le-o poartă copiilor.
„Pentru copii jucăm, spectacolele noastre sunt pentru cei mici, dar şi pentru cei mari, pentru că lumea copilăriei nu dispare din viaţa nici unui adult sau nu ar trebui să dispară“, a spus una dintre actriţe.
„Cred că este mai bine să-ţi duci copilul la unul dintre spectacolele puse în scenă de actorii teatrului de păpuşi de la noi, pentru că sunt de calitate. Nu este uşor să fii păpuşar. Ei au tot ce le trebuie, oferă poveşti complexe, au decor, recuzită ca la carte. Copiii ar trebui să asiste la spectacole de calitate. Prefer mereu calitatea pentru copilul meu“, a spus Gabriela Marica, mama unui preşcolar. „Am auzit că prin comune mai vin unii cu o Dacie şi câteva păpuşi. Sunt din Petroşani. Biletul la ei costă cinci lei, dar nu au tot ce au actorii de la «Pinocchio»“, a spus un părinte.

Dragoste pentru copii şi meserie

Trupa de Păpuşari profesionişti „Pinocchio“ a fost întemeiată de Viorel Gârbaciu în 1990 şi a fost prima din ţară. Din păcate, nu a rezistat decât un an. Succesul obţinut în acel an l-a determinat pe Viorel Gârbaciu să lupte pentru crearea unui teatru de păpuşi la Târgu Jiu.
Prima premieră a primei stagiuni permanente a avut loc pe 24 septembrie 2005, la Târgu Jiu, cu reprezentaţia piesei „O poveste din pădure“ de Radu Gyr. Începând cu 1 ianuarie 2006, membrii trupei au căpătat statut de salariaţi ai Şcolii Populare de Artă. Din trupă fac parte Maria Paleologu, Liana Fotescu, Daniela Rednic, Mihai Gheorghe, Minodora Vasile, Adina Popescu, Alina Mornea şi Simona Stanca. Trupa de Păpuşari „Pinocchio“ a oferit copiilor din Gorj peste 400 de spectacole, în mai toate oraşele şi comunele. În noiembrie 2008, trupa a efectuat un turneu de succes în sudul Olteniei, în zona Calafat.

Exit mobile version