10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCJ Gorj a repartizat bugetul pentru dezvoltare locală şi infrastructură

CJ Gorj a repartizat bugetul pentru dezvoltare locală şi infrastructură

Consiliul Judeţean (CJ) Gorj a adoptat în şedinţa de vineri o hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a cotei de 20% din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi din cote defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru anii 2011-2014, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală.

Consiliul Judeţean Gorj a repartizat primăriilor cota de 20% din taxa pe valoarea adăugată şi din alte venituri ale bugetului de stat. Repartizarea fondurilor a vizat perioada 2011-2014 şi coincide şi cu Strategia de dezvoltare a judeţului Gorj. Sumele prevăzute pentru următorii ani în bugetele primăriilor sunt necesare pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală, în cadrul finanţărilor prin intermediul fondurilor structurale. Propunerile de repartizare pe unităţi administrativ-teritoriale a cotei de 20% din sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale şi din cotele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat au fost făcute ţinându-se cont de sumele repartizate prin Hotărârea Consiliului Judetean Gorj numărul 87 din 21.09.2009, precum şi de fondurile repartizate unităţilor administrativ-teritoriale în anul 2010 pentru asigurarea continuităţii şi finalizării programelor şi proiectelor investiţionale ale localităţilor, în concordanţă cu atribuţiile ce revin autorităţilor administraţiei publice comunale, orăşeneşti şi municipale, cu priorităţile stabilite de acestea şi în interesul colectivităţii locale respective.

Sume în descreştere

Analizând sumele de echilibrare ce intră în competenţa de repartizare a consiliului judeţean către bugetele unităţilor administrativ-teritoriale, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru proiecte de infrastructură care necesită cofinanţare locală, au fost constatate mai multe descreşteri. Pentru anul 2011, sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată (4.957 mii lei) înregistrează descreştere de 5,6%, comparativ cu sumele repartizate pentru aceeaşi perioadă în anul 2009 (5.251 mii lei), iar cotele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat (8.030 mii lei) înregistrează o descreştere de 9,8%, faţă de alocarea din anul anterior (8.906 mii lei), pentru aceeaşi perioadă. Pentru anul 2012, sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată (5.125 mii lei) înregistrează descreştere de 4,3%, comparativ cu sumele repartizate pentru aceeaşi perioadă în anul 2009 (5.359 mii lei), iar cotele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat (8.322 mii lei) înregistrează o descreştere de 12,7%, faţă de alocarea din anul anterior (9.534 mii lei), pentru aceeaşi perioadă. Pentru anul 2013, sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată (5.277 mii lei) înregistrează descreştere de 5,1%, comparativ cu sumele repartizate pentru aceeaşi perioadă în anul 2009 (5.562 mii lei), iar cotele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat (8.614 mii lei) înregistrează o descreştere de 10,6%, faţă de alocarea din anul anterior (9.636 mii lei), pentru aceeaşi perioadă. Pentru anul 2014, s-a menţinut trendul descrescător evidenţiat mai sus, având ca bază de calcul sumele alocate pentru anul 2013.

Reevaluări, după legea bugetului

În consecinţă, sumele repartizate pe unităţi administrativ-teritoriale menţin proiecţia bugetară aprobată în anul anterior, reprezentând sume estimative. Acestea urmează să fie reevaluate după promulgarea legii bugetului de stat pe anul 2011. „Reevaluările vor fi făcute în funcţie de prevederile acestui act normativ, de gradul cert de necolectare a creanţelor fiscale la sfârşitul anului 2010, precum şi în funcţie de modificările survenite în necesarul de cofinanţare a proiectelor de infrastructură şi programelor de dezvoltare locală. Alocarea de sume destinate finanţării cheltuielilor de investiţii, accesarea fondurilor comunitare şi accelerarea ritmului de absorbţie al acestora, asigurarea continuităţii programelor de dezvoltare locală şi promovarea intereselor cetăţeanului, reprezintă priorităţi ale construcţiei bugetare în perspectiva anilor viitori“, a declarat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS