10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate100 de firme cu afaceri de top

100 de firme cu afaceri de top

Doar două companii din Dolj au avut anul trecut cifre de afaceri de peste un miliard de lei fiecare. În clasament se regăsesc firme de construcţii, din industrie, precum şi cei mai importanţi dealeri auto, adică exact domeniile despre care se spune că au fost afectate grav de criză.

Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) a judeţului Dolj a realizat, în cadrul „Topului judeţean al firmelor“ pe anul 2009, un clasament cu 100 de companii locale care au avut cele mai mari cifre de afaceri anul trecut. „Anul acesta am realizat acest top cu 100 de companii, în funcţie de cifra de afaceri, pentru că acestea sunt companii care contează în economia Doljului, care înseamnă ceva“, a spus preşedintele CCI a judeţului Dolj, Ioan Vigaru, în cadrul Galei „Topul judeţean al firmelor“, desfăşurată joi după-amiază în Craiova. Firmele au fost clasate în funcţie de dimensiunea afacerilor perfectate anul trecut (de la cea mai mare la cea mai mică). Doar două companii doljene au depăşit în 2009 cifre de afaceri de peste un miliard de lei fiecare. CEZ Vânzare SA s-a situat pe primul loc în Dolj, cu o cifră de afaceri de 1,291 miliarde de lei, depăşind până şi Complexul Energetic Craiova, ale cărui afaceri au urcat la 1,132 miliarde de lei. Cehii au făcut afaceri importante în Dolj din moment ce pe locul trei în top se situează altă firmă din grupul CEZ – CEZ Distribuţie SA, cu o cifră de afaceri de peste 778 de milioane de lei. În primele zece locuri se regăsesc, printre altele, firme din industrie – Electroputere (261 de milioane de lei), Cerealcom (258 de milioane de lei), Cummins Generator Technologies Romania SA (200 de milioane), precum şi companii din alte domenii ale căror cifre de afaceri au urcat la peste 200 de milioane de lei anual, de fiecare (Provimi România, Gilsom Com). Pe locul 10 în Top 100 de firme, după cifra de afaceri, s-a situat Ford România, cu 177 de milioane de lei.

Afaceri bune pentru constructori

Firmele de construcţii s-au situat pe locuri fruntaşe în Top 100, chiar între primele 30 de companii. În ciuda faptului că despre acest domeniu de activitate se spune că ar fi fost grav afectat de criză, firmele mari s-au menţinut în topuri. Regăsim în clasament constructori sau firme care se ocupă cu materiale de construcţii sau chiar tâmplărie metalică, după cum urmează: MITLIV, Bibi Brothers Construct, Elpreco, Casa Noastră, Domarcons şi alţii. Şi distribuţia de produse alimentare a avut vânzări importante anul trecut, precum şi aceea a produselor de panificaţie ale Pan Group sau a îngheţatei – Top Gel.

Dealerii auto s-au descurcat bine

Surprinzător că şi în domeniul auto, considerat vulnerabil pe perioada crizei, companiile doljene de profil au avut cifre de afaceri impresionante în anul financiar 2009, deşi sumele efective au scăzut vertiginos faţă de primele clasate în Top 100. Cifra de afaceri a dealerilor auto a fost de la 46 de milioane de lei pentru una dintre companiile de profil, în descreştere până la ultima firmă din domeniul auto intrată în top – 22 de milioane de lei. În total, companiile din domeniul amintit au vândut autovehicule de 206 milioane de lei anul trecut. În ordinea descrescătoare a afacerilor, dealerii auto prezenţi în top sunt Briari’s Ind (locul 35), Rucom, Serpico, Plusauto, Redac şi Simode Impex (locul 77). 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII