16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFarmaciile mint bolnavii

Farmaciile mint bolnavii

Farmaciile din Craiova lasă bolnavii să înţeleagă că se confruntă cu dificultăţi financiare din cauza întârzierii decontării medicamentelor compensate şi gratuite. CAS susţine că a plătit toate datoriile ajunse la scadenţă.

„Colegiul Farmaciştilor vă informează că această farmacie nu a fost plătită de către Casa de Asigurări de Sănătate de 227 de zile“ scria ieri-dimineaţă la intrarea în Farmacia Salvia din Craiova. Astfel de anunţuri au împânzit punctele de distribuţie a medicamentelor din Bănie în ultima vreme, pentru a le arăta bolnavilor ce eforturi financiare fac farmaciile pentru a le asigura medicamentele compensate şi gratuite.
Alte farmacii afişau sub 210 zile, perioadă înainte de care, potrivit legislaţiei în vigoare, facturile emise de farmacii nici măcar nu sunt scadente, deci nu pot fi achitate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj. În această situaţie se aflau, de exemplu, Farmacia Catena, cu 167 de zile, şi Farmacia nr. 1 Olfarm, cu 176 de zile. De fapt, majoritatea farmaciilor aveau afişate sub 210 zile, ceea ce înseamnă că au fost plătite la timp, şi un mic număr de farmacii nu aveau nici un afiş. Totuşi, bolnavii nu au de unde să ştie când se fac plăţile, motiv pentru care unii dintre ei nu ezită să facă front comun cu farmaciştii. „Dacă nu primesc bani, ei de unde să ne dea nouă medicamente? De-aia merg lucrurile rău în ţara asta!“, a exclamat Emilian Tismăneanu, un craiovean care tocmai se oprise în dreptul anunţului de la Farmacia Catena.

Lipsa afişelor, sancţionată cu ridicarea dreptului de liberă practică

Reprezentanţii locali ai farmaciştilor susţin că afişele din farmacii nu vor decât să arate care sunt termenele de plată şi că ideea nu le aparţine. „Este o acţiune a Colegiului Farmaciştilor din România care se desfăşoară în toată ţara şi este menită să informeze populaţia cu privire la termenele de plată la care sunt achitate medicamentele compensate şi gratuite“, a declarat Elena Călin, preşedinta Colegiului Farmaciştilor Dolj.
Elena Călin a mai spus că farmaciile au obligaţia să pună respectivele afişe, în caz contrar „Farmacistul-şef poate fi sancţionat de către Colegiul Farmaciştilor, iar sancţiunile pot merge până la ridicarea dreptului de liberă practică“.
Că farmaciile sunt obligate sau nu să posteze afişele res-pective este o problemă care nu are însă legătură cu conţinutul afişelor. Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj susţine că unele afişe conţin informaţii eronate şi tendenţioase, pentru că, de fapt, datoriile scadente către farmacii ar fi plătite la zi. „Casa de Asigurări de Sănătate Dolj a făcut toate demersurile necesare către forurile competente, în vederea suplimentării valorilor de contract, astfel încât activitatea cu toţi furnizorii de servicii să se desfăşoare în condiţii optime, iar plata facturilor validate este la zi. Menţionăm că, în conformitate cu Contractul Cadru/2010, Anexa 31, art. 11, alin.(1), decontarea pentru activitatea curentă a anului 2010 se efectuează în ordine cronologică până la 180 de zile calendaristice de la data validării facturilor, în limita fondurilor aprobate cu această destinaţie, iar validarea facturilor se realizează în termen de 30 de zile calendaristice de la data depunerii facturii de către farmacie la casa de asigurări de sănătate, ca urmare a verificării facturilor şi a borderourilor centralizatoare“, susţine Daniela Gheorghe, purtătorul de cuvânt al CAS Dolj.
Reprezentanţii CAS Dolj au mai spus că farmacia Salvia este plătită la zi, conform termenelor de plată legale. „Ultimele plăţi s-au făcut în 21-22 septembrie, respectiv 18-19 octombrie“, a precizat Daniela Gheorghe.
Întrebată cum e cu facturile din septembrie şi octombrie, farmacista de la Salvia ne-a declarat că probabil este vorba de facturi emise în luna februarie, dar nu a putut să ne spună cu exactitate pentru că lipsea contabilul din unitate. De asemenea, farmacista a admis că trebuie să verifice şi dacă datele din afiş sunt la zi.

Medicamente mai scumpe în locul celor solicitate

CAS Dolj consideră că farmaciile care afişează numărul de zile scurs de la data emiterii facturii fac de fapt jocul furnizorilor de medicamente, care vor să reducă termenele de plată.
Reprezentanţii CAS Dolj mai spun că imaginea pe care încearcă să şi-o facă unele farmacii erijându-se în apărători ai bolnavilor nu este tocmai în concordanţă cu realitatea. În ultima vreme, sunt tot mai frecvente sesizările bolnavilor cu privire la faptul că primesc alte medicamente, mai scumpe, în locul celor solicitate. „Asiguraţii pot alege la care farmacie să se adreseze, ştiind care sunt farmaciile ce le aduc medicamentul solicitat şi nu îi obligă să cumpere altul, mai scump, spunând că doar pe acesta îl au“, este recomandarea CAS Dolj adresată bolnavilor.
În prezent, toate farmaciile aflate în relaţii contractuale cu CAS Dolj eliberează medicamente gratuite şi compensate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

20 COMENTARII