3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGorj: Vaccin anti-gripă porcină, expirat

Gorj: Vaccin anti-gripă porcină, expirat

În judeţul Gorj au expirat 6.000 de doze de vaccin anti-gripa porcină, valoarea lor atingând suma de 180.000 lei, potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj.
„Cele 6.000 de fiole au expirat pe 17 septembrie şi urmează să fie incinerate. Am avut repartizate un număr de 22.000 de doze de vaccin, însă ele nu au fost folosite în totalitate. Acestea care au rămas, au expirat la jumătatea lunii septembrie şi vor fi distruse, aşa trebuie", a afirmat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj. Ca şi în alte judeţe, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au cheltuit inutil banii statului. Din luna februarie a acestui an, niciun gorjean nu a mai solicitat vaccinul anti gripa porcină. În judeţul Gorj au existat câteva suspiciuni de gripă porcină, însă nu s-a confirmat niciun caz, fiind printre puţinele judeţe din ţară fără bolnavi de această boală.
La nivel national, aproape jumatate din vaccinurile impotriva gripei porcine nu au fost folosite si acum urmeaza sa fie distruse pentru ca au expirat. Paguba poate fi estimata la aproximativ 6 milioane de lei, tinind cont ca valoarea de productie a tuturor vaccinurilor a fost de peste 13 milioane de lei.
     Pandemia de gripa AH1N1, cunoscuta si sub numele de gripa porcina, a fost declarata incheiata de Organizatia Mondiala a Sanatatii in luna august. In tara noastra, statul a cheltuit doar pentru vaccinurile impotriva acestei gripe peste 13 milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS