Acasă Actualitate Fermierii care nu au obţinut cofinanţarea vor pierde banii europeni

Fermierii care nu au obţinut cofinanţarea vor pierde banii europeni

Ministerul Agriculturii va verifica în termen de 30 de zile toate proiectele europene de investiţii în agricultură aflate în derulare, iar acele lucrări care nu mai pot fi cofinanţate de către firmele private contractante vor fi reziliate.

Premierul Emil Boc s-a întâlnit ieri, la Ministerul Agriculturii, cu reprezentanţi ai băncilor comerciale şi ai Băncii Naţionale a României, pentru a discuta modalităţile de deblocare a creditării în agricultură. La finalul discuţiilor, şeful guvernului a arătat că una dintre problemele identificate este aceea că, în 2008, firmele nu erau obligate să prezinte băncilor scrisori de confort sau declaraţii pe proprie răspundere pentru a obţine credite destinate agriculturii, iar mulţi dintre contractori sunt în prezent în imposibilitatea de a mai asigura cofinanţarea acestor proiecte.
Premierul a precizat astfel că a convenit cu băncile ca acele proiecte pentru care firmele nu mai pot asigura cofinanţarea să fie reziliate. „Invitaţia noastră directă pentru cei cu probleme de finanţare este să meargă la bancă pentru a discuta şi negocia condiţiile de creditare, astfel încât să poată continua proiectele. Acolo unde există un minimum de bancabilitate, proiectul va continua, dar unde nu există nici măcar condiţii minimale pentru bancabilitate, contractul se va rezilia. Noi, ca ţară, nu putem sta la nesfârşit şi aştepta ani în şir să vedem dacă unii merg sau nu la bancă pentru credite, deoarece pierdem bani europeni“, a spus Boc.
Potrivit premierului, Ministerul Agriculturii va avea anul viitor un buget de 3,3 miliarde de euro, incluzând sumele acordate de la bugetul de stat, fondurile UE şi cofinanţările, peste totalul alocaţiilor acordate în acest an sectorului agricol. Boc a arătat că, în 2010, pentru sectorul agricol au fost alocate 2,6 miliarde de euro pentru subvenţii, plăţi la hectar şi investiţii, fonduri asigurate atât de Uniunea Europeană, cât şi de la buget.

Olteanu: Trebuia să se facă de mai mult timp o presiune asupra băncilor

În acest context, preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatelor cu Capital Privat din România (UNPCPR) susţine că este necesar să se facă o evaluare a contractelor care nu mai pot fi finanţate, acestea neavând partea de cofinanţare pentru că nu sunt bancabile. „De-a lungul timpului, unii au confundat partea de credibilitate cu bancabilitatea, iar această greşeală au făcut-o chiar şi mulţi funcţionari din sistem. Este normal ca acele proiecte care nu au reuşit să obţină cota de cofinanţare să iasă din sistem şi să lase locul celor care îşi pot asigura banii necesari“, a declarat Costel Olteanu. Pe de altă parte, acesta a atras atenţia asupra faptului că, în ceea ce priveşte relaţia agricultorilor cu băncile, ar fi trebuit să se facă de mai mult timp o presiune asupra sistemului bancar, care, deşi are lichiditate nu acordă resurse pentru cofinanţarea anumitor proiecte din agricultură.
„Băncile sunt reticente să acorde credite pentru agricultură atât timp cât ştiu că au un beneficiar bun platnic care de mai multe ori pe lună le calcă pragul şi acela este Guvernul României“, a ţinut să sublinieze Olteanu.

Următorul an agricol ar putea fi mai slab

Pe de altă parte, se pare că nici pentru anul viitor nu sunt semne prea bune. Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, a declarat ieri că anul viitor ar putea fi mai slab din punct de vedere al recoltei agricole, din cauza ploilor din această toamnă, care au afectat semănatul grâului. „Toamna nu este una favorabilă. Anul de grâu este întotdeauna când în urma semănătorii iese praf. Atunci bobul de grâu se aşază bine, şi nu e cazul acum. Din păcate, ploile acestea fac ca semănatul de grâu să nu fie unul de calitate“, a spus Tabără, citat de Mediafax. Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Adrian Rădulescu, a declarat săptămâna trecută că agricultorii au semănat doar 40% din suprafaţa agricolă cultivată cu grâu şi orz, iar întârzierile la semănat ar putea duce la scăderi ale producţiei pentru anul viitor. Acesta a precizat că semănatul celor două culturi ar trebui să se încheie în jurul datei de 20 octombrie. Potrivit datelor provizorii ale Ministerului Agriculturii de la 1 septembrie, producţia de grâu a crescut în acest an cu 7,3%, până la 5,7 milioane de tone, iar producţia de orz de toamnă s-a majorat cu 15%, la 712.600 de tone.

Anul acesta vom exporta grâu şi porumb de aproape 800 de milioane de euro

În acelaşi timp, ministrul agriculturii a precizat că România va exporta în acest an peste două milioane de tone de grâu şi o cantitate similară de porumb, la preţuri pe tonă cuprinse între 180 şi 240 de euro.
Astfel, din datele prezentate de ministrul de resort, reiese că România va exporta porumb de peste 360 de milioane de euro şi grâu în valoare de peste 420 de milioane de euro. „Anul acesta se vor exporta cereale. Cred că se vor depăşi patru milioane de tone, două milioane la grâu, peste două milioane la porumb. Este o producţie bună“, a spus Tabără. Acesta a adăugat că preţurile de pe piaţa internaţională sunt de circa 240 de euro tona la grâul folosit pentru pâine şi 180 de euro pe tonă la grâul de furaj. Totodată, porumbul se va exporta cu circa 180 de euro tona. „Orzul va merge şi el la export, probabil că se va exporta în continuare ulei şi şrot de floarea-soarelui. Se exportă foarte bine şi rapiţa“, a adăugat ministrul.

Cel puţin 40% din pro-iecte ar putea fi reziliate

Cel puţin 40% dintre contractele semnate în 2008-2010 pentru proiecte UE în agricultură au probleme de bancabilitate şi pot fi reziliate, fondurile blocate de aceste proiecte fără cofinanţare fiind de sute de milioane de euro, a declarat Barna Tanczos, secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Acesta a arătat că în intervalul 2007-2010 s-a pus accent pe semnarea rapidă a contractelor cu finanţare UE, iar problemele sunt în prezent determinate de asigurarea lichidităţii pentru derularea contractelor. „Sunt sute de milioane de euro blocate pe proiecte fără cofinanţare. Cel puţin 40% dintre contractele semnate în 2008-2010 au probleme de bancabilitate şi trebuie reziliate dacă nu sunt viabile, iar banii, puşi la dispoziţia altor beneficiari“, a spus secretarul de stat.

Exit mobile version