6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAcţionarii SIF Banat-Crişana au aprobat vânzarea acţiunilor BCR către Erste

Acţionarii SIF Banat-Crişana au aprobat vânzarea acţiunilor BCR către Erste

Acţionarii SIF Banat-Crişana (SIF1) au aprobat, vineri, vânzarea pachetului de acţiuni deţinut la BCR către Erste, au declarat pentru MEDIAFAX surse din acţionariatul societăţii de investiţii financiare.

Pe ordinea de zi a AGA au figurat prezentarea variantelor de lichidizare a participaţiei la BCR şi aprobarea condiţiilor generale convenite cu Erste în septembrie pentru transferul titlurilor deţinute la banca din România.

"Peste 90% din cei prezenţi au votat pentru", au afirmat sursele citate.

Astfel, SIF Banat-Crişana este a patra societate de investiţii care a primit aprobarea acţionarilor pentru vânzarea participaţiei de la BCR, după SIF Oltenia, SIF Transilvania şi SIF Muntenia. SIF Moldova este ultima la care acţionarii trebuie să aprobe tranzacţia cu Erste.

În materialele prezentate de Consiliul de Administraţie al SIF Banat-Crişana în AGA era prevăzut ca în schimbul acţiunilor de la BCR SIF va primi 110,3 milioane lei şi un pachet reprezentând aproximativ 1% din titlurile Erste.

Totuşi, suma cash va creşte cu 13,3 milioane lei (peste 3 milioane euro), la 123,6 milioane lei (28,4 milioane euro), după ce în negocieri preţul obţinut de SIF-uri pentru acţiunile emise în acest an de BCR a crescut de la 0,1 lei/acţiune la 0,5 lei/acţiune.

"Listarea acţiunilor BCR la Bursa de Valori Bucureşti în situaţia macroeconomică actuală cu siguranţă nu ar aduce nici un avantaj economic pentru SIF Banat-Crişana. Condiţiile pieţelor de capital s-au înrăutăţit considerabil şi mai multe iniţiative de pe pieţele de capital atât din România, cât şi la nivelul altor pieţe europene au eşuat", se mai arăta în materialele prezentate în AGA.

Administratorii SIF Banat-Crişana au mai arătat că demersurile pentru a găsi cumpărători pentru acţiunile BCR ar fi presupus alocarea unor sume importante de bani în condiţiile în care era puţin probabil ca un cumpărător să achiziţioneze acţiunile la un preţ "acceptabil" pentru SIF.

AGA de la SIF Banat-Crişana s-a întrunit vineri la a doua convocare, întrucât joi au participat acţionari care deţin doar 11,72% din capital, iar pentru derularea şedinţei era necesară prezenţa acţionarilor care să deţină 50% drepturile de vot plus unu.

Acţiunile SIF Banat-Crişana sunt suspendate de la tranzacţionare la BVB de miercuri, pentru întrunirea acţionarilor. La finalul şedinţei de miercuri, titlurile erau cotate la 0,7495 lei, cotaţie la care capitalizarea companiei este de 411,3 (94,5 milioane euro).

Consiliul de Adminstraţie al SIF a suspendat iniţial dreptul la vot în AGA pentru un grup de fonduri de investiţii care deţin cumulat 6,41% din capital, motivând că acestea "au o politică comună în legătură cu SIF Banat-Crişana" şi pot fi suspectaţi că acţionează concertat.

Ulterior, administratorii au anulat decizia pentru grupul menţionat, după ce CNVM a obligat administratorii să ridice măsura aplicată acestora.

Consiliul a menţinut însă limita la vot pentru un alt grup de acţionari, printre care mai multe fonduri de investiţii şi firme din "grupul Banca Transilvania", care împreună cu banca deţin cumulat 14,79% din titlurile SIF.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII