Acasă Actualitate Finanţele blochează ţara

Finanţele blochează ţara

Sute de finanţişti doljeni au ieşit ieri în stradă, pentru a susţine protestele spontane iniţiate de colegii lor de la Ministerul Finanţelor şi din alte judeţe ale ţării. În cazul în care nu îşi vor primi stimulentele pe ultimele două luni, oamenii din Finanţe ameninţă că vor închide trezoreriile şi vor bloca întreaga economie şi instituţiile publice. Oamenii Fiscului se plâng că au fost ameninţaţi cu pistolul de patroni doljeni, în timpul controalelor.

Finanţiştii doljeni au declanşat şi ei ieri după-amiază un protest spontan în faţa instituţiei, în semn de solidaritate cu angajaţii din Ministerul Finanţelor, care s-au bulucit la uşa ministrului de resort, Gheorghe Ialomiţianu, supăraţi că nu şi-au primit stimulentele pe ultimele două luni şi că au rămas cu „salarii mizere“. Deşi liderii sindicali locali au spus că nu se va ieşi în stradă la Dolj, în mai puţin de o jumătate de oră au ieşit aproximativ 200 de oameni în faţa clădirii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, de pe strada Mitropolit Firmilian. „Oamenii au decis să protestăm în faţa instituţiei. Chiar a fost un protest spontan. Suntem nemulţumiţi de faptul că nu s-au mai dat stimulentele de la 1 iulie. Luni era zi de salariu şi oamenii au văzut că nu au primit nimic în plus…“, a spus Brânduşa Stângulescu, secretar al sindicatului din instituţie. „Nemulţumirea noastră este generală. Avem venituri mici în ultimul timp şi avem şi câte doi copii de întreţinut“, a spus una dintre protestatare. O altă femeie trecută de prima tinereţe a spus răspicat: „După 40 de ani de lucru la acest minister m-am ales cu un salariu de 700 de lei pe lună“.

Au reluat lucrul după circa 20 de minute

Finanţiştii au protestat paşnic, timp de aproximativ 20 de minute. Ei au reluat lucrul abia după ce directorul instituţiei, Eugen Călinoiu, a făcut apel la ei în repetate rânduri să intre în instituţie. „Vă rog frumos să intraţi la lucru! Vă asumaţi responsabilitatea pentru ceea ce faceţi, pentru că acest protest nu este autorizat! Vă rog să mergeţi la lucru, pentru că eu am vorbit cu liderul de sindicat acum o oră şi mi-a spus că nu este nici un protest la noi!“, a insistat Călinoiu.

Finanţele vor să închidă trezoreriile

Liderul sindical din cadrul DGFP Dolj, Mitiţă Tudor, a precizat, pentru GdS, că acţiunile de protest ale celor de la Finanţe vor continua dur dacă ei nu-şi vor primi stimulentele prevăzute de lege. „Dacă nu ne vor plăti stimulentele, atunci vom bloca trezoreriile timp de două zile. Şi, Doamne fereşte să se blocheze trezoreriile, pentru că nu mai circulă un ban în România. Se blochează atât privaţii, cât şi cei de la stat, pentru că toţi au conturi în trezorerie. Nu CFR-ul blochează România, ci Finanţele pot să blocheze toate fluxurile comerciale din ţară“, a precizat, pentru GdS, liderul sindical de la Finanţele doljene. Contactat de GdS, directorul DGFP Dolj, Eugen Călinoiu, a precizat că „trezoreria este o instituţie foarte importantă, o instituţie de care se leagă tot sistemul. Atât cel public, cât şi cel privat. Deocamdată nu am fost anunţaţi de aceste intenţii ale lor, aşa că nu comentăm“. El a mai spus că de la Ministerul Finanţelor s-au dat asigurări că „lucrurile vor reintra în normal“, în ceea ce priveşte stimulentele. Prezent şi el în mulţime, directorul adjunct al DGFP Dolj, Mihai Antonescu, a spus că există un proiect de act normativ care include stimulentele finanţiştilor în salariu, diferenţiat pe trepte de salarizare.

Control fiscal, cu pistolul pe masă

Angajaţii Fiscului doljean, în special inspectorii care efectuează controale, s-au plâns de nenumărate ori sindicaliştilor de dificultatea cu care îşi fac treaba în mediul economic, în special la executări silite, spune liderul de sindicat. S-a ajuns până acolo încât un om de afaceri controlat de Fisc să scoată pistolul pe masă în faţa inspectorilor fiscali. „S-a întâmplat în urmă cu câţiva ani în Vârtop, când femeile care mergeau la o executare silită să stea de vorbă cu patronul unei firme, care a scos pistolul pe masă, în timp ce le explica lor situaţia. Deci noi cu pixul şi ei cu pistolul. Este foarte greu să execuţi silit pe cineva în astfel de condiţii“, a precizat Mitiţă Tudor, explicând că 50% dintre angajaţii Fiscului doljean au salarii nete sub 1.000 de lei fiecare, după ani buni de muncă. Alţi angajaţi ai Finanţelor doljene au confirmat că situaţii în care administratorul firmei controlate scotea pistolul s-au întâmplat şi în Craiova, în urmă cu câţiva ani şi că, de regulă, la acţiuni de executare silită, oamenii Fiscului se descurcă uneori cu dificultate, în sensul că patronii nu permit accesul finanţiştilor în incintele firmelor verificate. 

Lucrează din 2001 în mass-media şi consideră că cel mai important lucru în această meserie este corectitudinea. Jurnalist specializat pe domeniul economico-financiar, își călăuzește pașii după motto-ul „În afaceri, ca și în viață, trebuie să fii fair-play. Doar în acest fel câștigi cu adevărat!”
Exit mobile version