Acasă Actualitate Trei asociaţii cer credit pentru reabilitare

Trei asociaţii cer credit pentru reabilitare

La o lună şi jumătate de când a fost lansat programul de acordare a creditelor cu dobândă subvenţionată integral de către stat proprietarilor de locuinţe sau asociaţiilor de proprietari, în Craiova, trei asociaţii au solicitat obţinerea unui asemenea împrumut de la CEC Bank.

Surse din cadrul CEC Bank spun că trei asociaţii de proprietari din Craiova şi una din oraşul Segarcea au depus dosare pentru obţinerea unui credit pe o perioadă de până la cinci ani cu dobândă subvenţionată în totalitate de stat. Dosarele se află în faza de studiu la CEC Bank, iar în momentul aprobării societatea bancară va transmite întreaga documentaţie spre analiză către FNGCIMN.
În cazul asociaţiei de proprietari, decizia de reabilitare termică a blocului de locuinţe şi de contractare a unui împrumut bancar se ia de către adunarea generală a proprietarilor, legal constituită, care hotărăşte cu votul a minimum 90% dintre membrii acesteia. Asociaţia de proprietari este eligibilă doar în condiţiile în care fiecare membru al ei nu înregistrează mai mult de două rate scadente şi neachitate la plata cotei de contribuţie la cheltuielile asociaţiei.
Costul lucrărilor de reabilitare termică este suportat în proporţie de maximum 10% de asociaţia de proprietari, iar 90% prin credit bancar, în lei, cu garanţie guvernamentală şi cu dobândă subvenţionată. Creditul va fi garantat 100% de fondul naţional de garantare.

Ce acte sunt necesare

Persoanele care vor să obţină un credit trebuie să aibă la dosar următoarele documente: statutul asociaţiei de proprietari şi acordul de asociere, titlul de proprietate şi/sau extrasul de carte funciară, în cazul în care beneficiarul este persoană fizică; hotărârea adunării generale a asociaţiei de proprietari privind reabilitarea termică şi contractarea creditului pentru realizarea lucrărilor, precum şi tabelul nominal al proprietarilor.
La documentaţia tehnică e nevoie de: sinteza raportului de audit energetic; devizul general şi devizele pe obiecte; autorizaţia de construire; hotărârea consiliului local de participare la finanţare; contractul încheiat cu constructorul pentru lucrări; convenţiile de fidejusiune în formă autentică încheiate de membrii asociaţiei; dovada constituirii contribuţiei proprii de minimum 10% din valoarea lucrărilor de intervenţie din devizul general; devizul pentru executarea lucrărilor, cuprinzând lucrările de intervenţie la clădire şi la instalaţiile aferente acesteia, defalcat pe fiecare proprietar;  sinteza raportului de expertiză tehnică.

A absolvit Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu” din Universitatea din Craiova şi lucrează în presa scrisă din 2004. În momentul actual este unul dintre puţinii jurnaliști locali care se ocupă de domeniul asociaţiilor de proprietari.
Exit mobile version