22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMapamond, 20 de ani de turism

Mapamond, 20 de ani de turism

http:http://www.youtube.com/watch?v=I6WStdwR7LU

Înfiinţată pe 29 septembrie 1990, cu o zi înainte de Ziua Mondială a Turismului, agenţia de turism Mapamond a împlinit anul acesta 20 de ani de activitate. Secretul: multă muncă, seriorizate, un standard ridicat, şi nu numai.

Bazele agenţiei de turism Mapamond au fost puse la un an de la Revoluţia din decembrie. „Am renunţat la inginerie pentru turism. Meseria mea era de inginer (primul loc de muncă a fost la Fabrica de Avioane, ca electronist de bord) şi cum, în 1990, lucrurile au involuat în industrie şi cercetare, am revenit la pasiunea mea de dinainte de 1989, aceea de a organiza şi de a însoţi grupuri în calitate de ghid“, a declarat Marian Nicola, managerul agenţiei Mapamond. La momentul respectiv, oamenii aveau o percepţie total diferită despre turism faţă de acum. Atunci era foamea aceea de a comercializa lucruri cumpărate din Turcia, de a face un fel de shopping de masă. „Aş fi putut să concep foarte multe programe turistice, dar atunci era aproape imposibil de ieşit pe piaţă cu pachetele clasice pe care le avem acum“, a adăugat Marian Nicola. Între timp însă, oamenii au evoluat financiar, şi-au cumpărat casele şi bunurile la care au visat îndelung şi, undeva în jurul anului 2000, au început să călătorească. „Putem vorbi de turism din punct de vedere al afacerii, odată cu intrarea în Uniunea Europeană, iar românii au putut să circule cu buletinul“, a precizat Marian Nicola.

„Afacerile de familie sunt cheia succesului în orice activitate privată“

Chiar dacă a fost nevoie de multă răbdare, agenţia a reuşit să se dezvolte semnificativ în cei 20 de ani. Treptat, Mapamond a devenit o afacere de familie în care s-au implicat atât soţia omului de afaceri, cât şi fiul său. „Afacerile de familie sunt cheia succesului în orice activitate privată. Familia este nucleul cel mai statornic într-o companie“, a spus Marian Nicola. Nu e de mirare că, odată cu venirea lor în firmă, s-au diversificat semnificativ serviciile oferite şi, în afară de turismul clasic, agenţia s-a orientat şi către turismul rural şi agroturism, turism de afaceri, organizări de evenimente, publicitate şi alte servicii conexe turismului. În plus, a reuşit să fidelizeze un număr foarte mare de clienţi. „O mare realizare e şi clasarea în primele locuri între colegi în topul Camerei de Comerţ şi Industrie şi nu e uşor să menţii acest standard decât tot prin plus valoare, prin adăugarea unor schimbări în bine. Neavând ambiţia de a ne izola, avem stilul nostru de lucru“, a adăugat Marian Nicola, care a explicat că însăşi împlinirea celor 20 de ani este o mare realizare.

Formarea profesională şi rigoarea, factori de succes

Secretul a constat în multă muncă şi seriozitate. „Secretul succesului constă în faptul că este o afacere de familie. Dacă vrei să mergi spre succes, îţi doreşti să ai lângă tine familia şi prietenii. În plus, e nevoie să impui anumite standarde. Şi, fără falsă modestie, ne-am dorit să fim o agenţie foarte bună, serioasă, care să impună respect“, a mai spus managerul agenţiei. În plus, a fost nevoie de oameni foarte bine pregătiţi. „Formarea profesională şi rigoarea pe care o impunem în agenţie sunt factori de succes. Rigoarea asta impune – fapt pentru care suntem certificaţi ISO pentru turism – şi nu poţi să ieşi din standardul şi decenţa pe care aceasta le impune“, a adăugat Marian Nicola, subliniind faptul că pentru a avea succes în această afacere trebuie să anticipezi în permanenţă şi să vii ce ceva nou în piaţă.

Gala Mapamond, la ceas aniversar
Mapamond a sărbătorit cei 20 de ani de activitate printr-o Gală ce a avut loc în Sala Mare a Primăriei Craiova. Cu acest prilej, a avut loc o tombolă având drept premiu un weekend la Milano. În plus, a fost lansat un card de fidelitate şi un concurs – „20 de ani de Mapamond, 20 de săptămâni de vacanţe“. Astfel, cei care vor cumpăra un pachet turistic de şapte zile de la Mapamond ar putea câştiga un sejur de şapte zile la un hotel de lux din Antalya. Mai multe personalităţi printre care şi Antonie Solomon au primit diplome de excelenţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

22 COMENTARII