12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCazarea în cămine a început cu reclamaţii

Cazarea în cămine a început cu reclamaţii

Mai mult de jumătate din studenţii din afara oraşului, care au ales una din facultăţile Universităţii din Craiova, vor fi cazaţi şi în acest an în cămine nerenovate, cu mobilier vechi. Din cauza pagubelor făcute în anii anteriori, există studenţi care au primit interdicţie la cazare. Ca în fiecare an, sunt şi studenţi care aduc acuzaţii grave administratorilor de cămine, susţinând că aceştia le-au cerut şpagă pentru a-i caza într-un anumit campus. Şi pentru ca tabloul să fie complet, 150 de tineri nu au loc până în prezent în căminele studenţeşti.

Cazarea în căminele studenţeşti craiovene a început ieri, încă de la primele ore ale dimineţii. Aglomeraţie mare la unele cămine, studenţi mai puţini la altele. Cazarea pentru studenţii mai mari de anul I va fi făcută şi pe parcursul zilei de astăzi, între orele 8.00 – 18.00, cu posibilitate de prelungire până la cazarea ultimului venit. Astă-seară vor fi centralizate locurile rămase în urma repartizării, urmând să fie distribuite celor 150 de studenţi care se află pe listele de aşteptare. Pe 30 septembrie vor fi cazaţi cei aproximativ 600 de studenţi de anul I, iar după ora 14.00 cei aflaţi pe lista de aşteptare. „Am ţinut cont de câteva criterii pentru a repartiza studenţii în cămine. În primul rând, studenţii la buget, care şi în anii anteriori au locuit în cămine, au avut prioritate. Singura condiţie însă a fost ca aceştia să-şi fi depus cererile în perioada stabilită, adică în lunile mai şi iunie. Au avut apoi prioritate studenţii de anul I – la buget, iar după aceştia studenţii de la taxă, care şi-au depus cererile în perioadele stabilite. În cazul în care doi studenţi cu aceeaşi medie s-au bătut pentru un singur loc în cămin, fiecare facultate a stabilit propriile criterii de departajare“, a precizat Alin Stoica, preşedintele Convenţiei Organizaţiilor Studenţeşti (COS) Craiova.

„Faţă de anul trecut, camera arată mult mai rău“

În timp ce studenţii care au reuşit să se cazeze în unul din cele cinci cămine moderne, reabilitate, aşteptau cu nerăbdare să-şi ia cheia de la cameră, cei cazaţi în căminele vechi au venit de acasă cu mobilier, covoare, aşternuturi, frigider, încercând, pe cât posibil, să dea o nouă faţă camerei. Rămân cămine cu probleme, nereabilitate, cu mobilier vechi – nr. 11 şi Căminul nr. 13, mare parte din camerele de la Căminul nr. 10 (cămin în care sunt cazaţi cei mai mulţi studenţi, aproximativ 900 de locuri, n.r.)… „Faţă de anul trecut, camera arată mult mai rău. Mocheta este veche, nu a fost schimbată, scaunele sunt rupte. Nici măcar nu avem atâtea scaune câte fete suntem cazate în cameră, rafturile sunt rupte, pereţii neigienizaţi… Sunt la master în anul I şi nu îmi pot permite să stau cu gazdă, însă acest cămin arată deplorabil. O să îmi aduc de acasă pături, perne, faţă de masă, scaun, frigider… Salteaua de la pat este uzată, nu te poţi odihni cu nici un chip pe un astfel de pat. Un singur lift funcţionează, celălalt este defect…“, a spus Ionela C., masterand, anul I- Facultatea de Litere.

„Nu am primit fonduri pentru reamenajarea acestor cămine“

Reprezentanţii COS Craiova au menţionat că acestea sunt condiţiile pe care le pot oferi. „Nu am primit fonduri din partea ministerului pentru reamenajarea acestor cămine. Căminul nr. 9 a fost lăsat dezafectat, de doi ani, pierzând astfel 400 de locuri de cazare… La Căminul nr. 10 am reuşit să renovăm camerele de pe două coloane, am schimbat grupurile sanitare, am vopsit pereţii.Tot acest cămin a fost prevăzut pentru reparaţii, însă, din nefericire, nu am avut banii necesari“, a adăugat preşedintele COS.
Taxa într-un cămin nereabilitat este de 130 de lei, iar într-unul modern de 180 de lei, la care se adaugă plata utilităţilor.

Studenţii susţin că li se cere şpagă la cazare

Există şi studenţi care în afară de condiţiile necorespunzătoare din cămine susţin că le-a fost cerută şpagă pentru cazarea în unul din campusuri. „Sunt studentă la una din facultăţile Universităţii din Craiova. Este al treilea an când aleg să mă cazez la cămin. Sunt administratori care pentru un loc în cămin cer 300 de lei. Susţin că ei sunt şefi în aceste cămine şi fac doar ce vor. De ce nu sunt luate măsuri împotriva administratorilor de cămin? De ce nu se autosesizează Sanepidul pentru a verifica în ce condiţii trăiesc studenţii din ziua de azi? Este o mizerie de nedescris în cămine, în special în Căminul nr. 2“, a spus o studentă într-una din sesizările trimise pe adresa redacţiei Gazeta de Sud.

DNA-ul studenţilor aşteaptă

Reprezentanţii COS Craiova susţin însă că administratorii nu se ocupă de cazarea studenţilor, ci doar de inventarierea mobilierului şi verificarea camerelor pentru evitarea pagubelor. Nu exclud însă cele spuse de studenţi, ci aşteaptă sesizări scrise pentru a lua măsurile corespunzătoare. „Am auzit astfel de discuţii între studenţi, cum că administratorii le cer şpagă. Însă au rămas la nivel declarativ. Nimeni nu a depus vreo plângere în acest sens. Reamintim studenţilor că la Căminul nr. 6 de la Mecanică există DNA-ul studenţesc, unde pot semnala astfel de acte de corupţie. Aşteptăm sesizări scrise, concrete. Promitem să păstrăm confidenţialitatea studentului. Administratorul care a cerut bani va fi dat afară“, a spus Stoica. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII