17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEra glaciară a facturilor la întreţinere

Era glaciară a facturilor la întreţinere

Ca şi cum nu ar fi de ajuns că la preţul gigacaloriei se adaugă noul procent de creştere al TVA-ului, că subvenţiile sunt încă o incertitudine, acum deţinătorii de apartamente află că urmează cea mai geroasă iarnă.

Conform OUG nr. 57/2006 privind acordarea de ajutoare pentru încălzirea locuinţei, precum şi a unor facilităţi populaţiei pentru plata energiei termice, consumul maxim lunar pentru o garsonieră este preconizat la 0,91Gcal, pentru un apartament cu două camere la 1,36 Gcal, pentru trei camere, 1,76 Gcal, iar pentru o locuinţă de patru camere la 2,45 Gcal. „Şi iarna trecută a fost destul de aspră şi mulţi dintre proprietari au suportat costuri ridicate la căldură. Cei mai afectaţi au fost deţinătorii de repartitoare şi cei care locuiesc într-un bloc neizolat termic. Dacă şi acest sezon rece va fi pe măsura celui trecut sau mult mai aspru, cu siguranţă se va resimţi în buzunarul proprietarilor. Ştim că în punctele termice există acele diagrame care conţin temperaturile pe care operatorul economic trebuie să le asigure la punctul de separare de proprietate, în funcţie de temperatura exterioară, astfel încât să asigure confortul termic normal în locuinţe“, este de părere Dan Remus, preşedintele UJALP Craiova.
 În cazul unui ierni foarte geroase, consumul maxim lunar într-o locuinţă ar putea să se aproprie sau să-l depăşească pe cel prevăzut în ordonanţă pentru zonele reci de la noi din ţară. Aici, consumul maximal este considerat astfel: pentru o cameră – un consum de 1,01 Gcal, pentru două camere, 1,49 Gcal şi un consum de 1,94 Gcal pentru o locuinţă cu trei camere, iar un apartament cu patru camere poate avea un consum de 2,70 Gcal.
Furnizorul de căldură în sistem centralizat către populaţie încearcă însă să-şi liniştească beneficiarii. „Şi iarna trecută a fost destul de aspră. În aceste condiţii, un apartament cu trei camere a avut un consum mediu pe întreg sezonul rece de 6 Gcal, adică 1,20 Gcal, dar au fost locuinţe cu un consum mai mic, dar şi extreme. Ceea ce este prevăzut în norma legală este un consum maximal, pe care cei mai mulţi dintre locatari nici nu-l ating“, este de părere directorul tehnic al RATfr Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII