27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUPDATE- Intră România în Schengen? Ministrul finlandez de Interne confirmă opoziţia ţării sale faţă de aderare

UPDATE- Intră România în Schengen? Ministrul finlandez de Interne confirmă opoziţia ţării sale faţă de aderare

Ministrul finlandez de Interne, Paivi Rasanen, a confirmat opoziţia ţării sale faţă de aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, precizând că decizia a fost luată în urma unor discuţii în comisii ale Parlamentului şi Guvernului de la Helsinki, relatează postul TV YLE.
Rasanen a precizat că decizia a fost luată ca urmare a progreselor insuficiente ale celor două ţări în privinţa aplicării legii, situaţiei minorităţilor, corupţiei guvernamentale şi a criminalităţii organizate.
"Cele două state îndeplinesc criteriile tehnice pentru aderare, dar nu avem încredere deplină că vor putea asigura protecţia graniţelor UE – din cauza corupţiei, printre altele", a spus ea.
"Subiectul a fost discutat în comisii ale Parlamentului şi Cabinetului (…) Iar poziţia noastră privind aderarea a fost negativă", a precizat Rasanen, adăugând că le-a transmis omologilor săi român şi bulgar poziţia Finlandei, iar ei au înţeles motivaţia deciziei.
Miniştrii europeni de Interne urmează să discute, joi, la Bruxelles, despre aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, însă Olanda a anunţat încă de vineri că se va opune acestei decizii. De fapt, Consiliul JAI ia în discuţie, joi, varianta de compromis – aceea a aderării în trepte a României şi Bulgariei la Schengen, deşi Olanda a afirmat că se va opune şi acestei variante.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

28 COMENTARII