13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateContribuţiile pentru drepturi de autor se vor opri la angajator

Contribuţiile pentru drepturi de autor se vor opri la angajator

Contribuțiile de asigurări aferente veniturilor din drepturi de autor vor fi reținute de plătitorii acestor venituri, care vor avea totodată obligația de a depune declarațiile, a decis miercuri Guvernul.
Firmele care plătesc venituri din drepturi de autor vor reţine, declara şi calcula contribuţiile de asigurări pentru pensii şi somaj. Măsura intră în vigoare de luni, 13 septembrie 2010, a anunţat ministrul munci Ioan Botiş.
”După publicarea OUG, cel care este plătitorul de venit va depune declarația și va face plata lunară. În consecință, eliminăm problemele create de depunerea, de către fiecare beneficiar, a acelor declarații”, a declarat ministrul Muncii, Nelu Ioan Botiș, la finalul ședinței de miercuri a Executivului. Măsura intră în vigoare începând de luni.
Ministrul a declarat că baza de calcul pentru contribuțiile la bugetele de șomaj și de pensii este reprezentată de o sumă echivalentă cu cinci salarii medii brute pe economie (9.100 de lei, potrivit nivelului actual al salariului mediu brut). În schimb, la calcularea contribuției de sănătate nu va exista un plafon.
Potrivit lui Botiș, persoanele care au contract individual de muncă vor fi scutite de la plata contribuțiilor pentru drepturile de autor, dacă acestea sunt obținute ocazional, iar cele care obțin aceste venituri cu regularitate, vor plăti contribuțiile.
Persoanele care nu au contract de muncă și obțin ocazional venituri din drepturi de autor vor plăti anual contribuțiile, baza de calcul fiind plafonată la o sumă echivalentă cu cinci salarii medii brute pe economie. Și persoanele care sunt plătite exclusiv pe drepturi de autor, dar cu regularitate, vor plăti contribuții, baza de calcul fiind cinci salarii medii brute lunar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS