12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNebunia declaraţiilor către stat

Nebunia declaraţiilor către stat

Doi taximetrişti craioveni, care activează ca PFA (persoane fizice autorizate), au dorit să-şi depună declaraţiile la CAS Dolj, dar s-au lovit de refuzul angajaţilor instituţiei, care nu le-au înregistrat documentele până nu plătesc din urmă sume uriaşe către stat. Oamenii nu au atâţia bani să dea la CAS dintr-o dată. Statul nu-i lasă nici să plătească eşalonat, nici să sară peste datorie. Din oameni de bună-credinţă s-au trezit datori la stat. Şi ca ei pot fi mulţi alţii.

Doi craioveni care lucrează de mai mulţi ani ca taximetrişti, autorizaţi ca PFA (persoană fizică autorizată), au vrut să fie „buni samariteni“ şi au mers la stat să-şi declare şi să-şi achite contribuţiile cerute de OUG nr. 58/2010 – act normativ care schimbă Codul Fiscal şi care a creat o adevărată isterie în ţară în rândul celor cu PFA şi al celor plătiţi pe drepturi de autor. Oamenii susţin că au mers la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj împreună cu alţi colegi de-ai lor taximetrişti, încercând să-şi depună declaraţiile şi să fie luaţi în evidenţe drept contribuitori la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Numai că, la ghişee s-au lovit de birocraţia tipic românească.

„Suntem oameni de bună-credinţă“

La CAS Dolj nu li s-au primit declaraţiile pe OUG nr. 58. Funcţionarii statului au descoperit că taximetriştii nu îşi plătiseră din urmă contribuţia la sănătate, de 5,5% din veniturile lor. Oamenii ar fi trebuit să plătească pe ultimii cinci ani, adică în perioada de prescripţie, numai că sumele sunt uriaşe, iar ei ar fi trebuit să achite 4.600 de lei, respectiv 4.000 de lei dintr-o dată. „Le-am explicat că motivele invocate de dumnealor pot face, în cel mai rău caz, obiectul unui alt litigiu între părţi. Faptul că ne condiţionează că ne primesc declaraţiile doar dacă plătim îl considerăm ca pe un abuz, ca pe un şantaj“, spune Ilie Paul, unul dintre oamenii care s-au deplasat să-şi depună declaraţia la stat. „Le-am arătat că respectivele discuţii nu fac obiectul OUG nr. 58/2010 şi le-am explicat că suntem oameni de bună-credinţă şi dorim să depunem în termen legal declaraţiile“, afirmă şi Dan Bîrdău. Taximetriştii recunosc faptul că nu au plătit contribuţiile la Sănătate de când au activitate ca PFA, dar spun că nu pot plăti dintr-o dată sume aşa mari de 4.600 de lei. „Soţia nu lucrează, am rate la maşină şi acesta este singurul meu venit. Eu nu mă eschivez să plătesc, dacă aşa spune legea, dar nu pot să dau toţi banii odată. Să ne ia declaraţiile pe OUG nr. 58 şi după aceea plătim şi din urmă, dar eşalonat. Acei bani fac obiectul altei legi“, a spus unul dintre craiovenii supăraţi pe funcţionarii statului. Cei doi spun că şi-au plătit la timp impozitele către Fisc, „fără nici o reţinere“, dar că nu aveau nici un fel de contract. „Nu am ştiut că trebuie să merg să închei cu ei vreun contract. Nu am fost somat, nu mi s-a adus la cunoştinţă că aş avea ceva de plată. Eu sunt neasigurat de mai mulţi ani“, spune unul dintre taximetrişti.

PFA depun declaraţii şi plătesc tot după Legea nr. 95/2006

CAS Dolj informează toate persoanele fizice care activează ca şi PFA că termenele de depunere a declaraţiilor şi de plată sunt aceleaşi ca în trecut (trimestrial sau anual) şi se aplică Legea nr. 95/2006 şi nu OUG nr. 58/2010. „Declaraţiile pentru PFA sunt primite, dar numai conform legii. Normele metodologice de aplicare a prevederilor Codului fiscal prevăd, de asemenea (HG nr. 791/2010, Anexa 2, art. 6, alin. 4), că modalitatea de declarare şi plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este reglementată prin Legea nr. 95/2006 şi prin Normele metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobândirea calităţii de asigurat, respectiv asigurat fără plata contribuţiei, precum şi pentru aplicarea măsurilor de executare silită pentru încasarea sumelor datorate la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate“, a arătat Daniela Gheorghe, purtător de cuvânt al CAS Dolj. Daniela Gheorghe a mai spus: „precizăm, de asemenea, că taximetriştii (din Dolj – n.r.) îşi plătesc, de regulă, contribuţia la asigurările de sănătate corect şi nu încearcă să se sustragă acestei plăţi“. Cu alte cuvinte, oamenilor trebuie să li se primească declaraţiile (dar cele pe Legea nr. 95/2006), dar şi să plătească din urmă contribuţiile aferente ultimilor cinci ani.

Încă o nedreptate faţă de contribuabili: nu se plătesc eşalonat datoriile

Funcţionarii statului au tot interesul să recupereze către buget sume restante de la contribuabili, pentru că ei, angajaţii la stat, primesc stimulente din acei bani recuperaţi. Numai că, aşa cum este legea în acest moment, instituţiile abilitate ale statului nu te anunţă în nici un fel că ai o restanţă la sistemul public de sănătate. Afli cu totul întâmplător, iar atunci trebuie să dai toţi banii odată, deşi nimeni nu s-a „chinuit“ ani de-a rândul să-i recupereze. Reprezentanţii CAS Dolj susţin că legea nu prevede plăţi eşalonate ale datoriilor către fondul se sănătate. În situaţia celor doi taximetrişti pot fi mulţi doljeni. Este bine de ştiut că din momentul constituirii ca PFA, persoanele fizice au obligaţia de a plăti contribuţii la stat. Acum, după OUG nr. 58/2010, fiecare persoană care înregistrează venituri ca PFA trebuie să depună trei declaraţii la pensii, şomaj şi sănătate şi să plătească, pe lângă impozitul pe venit de 16% achitat la Fisc, contribuţii care totalizează 16,5% din venitul net al PFA. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII