16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCriza a tăiat din banii pentru reabilitare

Criza a tăiat din banii pentru reabilitare

Guvernul a redus de patru ori bugetul destinat lucrărilor de creştere a eficienţei energetice. În contextul economic actual, executivul a decis să aloce doar 11,7 milioane de lei, în loc de 40.

Reabilitarea termică şi modernizarea centralelor stau sub semnul întrebării. Guvernul a redus de aproape patru ori bugetul programului de creştere a eficienţei energetice, prin care finanţează lucrări de reabilitare termică a clădirilor publice şi de modernizare a centralelor termice.
Executivul şi-a motivat decizia de a aloca doar 11,7 milioane de lei, în loc de 40, invocând criza financiară. Printr-o hotărâre adoptată în şedinţa de săptămâna trecută, în care a fost discutată şi rectificarea bugetară, guvernul a decis ca pentru finanţarea acestui program destinat autorităţilor locale să fie alocate în 2010 doar 11,7 milioane de lei, faţă de 40 de milioane, cât se decisese la sfârşitul anului 2008.
Programul de creştere a eficienţei energetice, adoptat la sfârşitul anului 2008, prevedea, pentru anul trecut, o finanţare de 32,9 milioane de lei, însă şi acest buget a fost diminuat până la 22,3 milioane de lei. Reducerea fondurilor a fost justificată şi atunci de către guvern prin situaţia economică a ţării şi prin constrângerile bugetare.

Programul durează până la sfârşitul anului

Prin programul naţional de energie în sectorul public pentru 2009-2010, guvernul asigură autorităţilor locale sprijin financiar, prin cofinanţare nerambursabilă de la bugetul de stat, pentru o serie de lucrări din sectorul energetic, precum reabilitarea centralelor termice, extinderea reţelelor termice de transport şi distribuţie a energiei termice, schimbarea combustibilului utilizat pentru producerea energiei termice, reabilitarea termică a unor clădiri publice. Sprijinul financiar pentru cofinanţarea proiectelor este asigurat de la bugetul de stat.

Economii de energie şi reducerea poluării

Scopul programului este reducerea consumului de energie şi combustibili, precum şi diminuarea poluării mediului ambiant.
Programul naţional pentru creşterea eficienţei energetice şi utilizarea surselor regenerabile de energie în sectorul public este o continuare a acţiunilor de implementare a măsurilor de creştere a eficienţei energetice, desfăşurate între anii 2005-2006, prin intermediul Agenţiei Române pentru Conservarea Energiei (ARCE), cu diversificarea tipului de lucrări pentru creşterea eficienţei energetice şi utilizarea surselor regenerabile de energie, care vor obţine sprijin financiar de la bugetul de stat.
Condiţiile de eligibilitate şi de acordare a sprijinului financiar nerambursabil sunt conform criteriilor şi principiilor programelor comunitare.
Iniţiatorul (şi beneficiarul) proiectului de investiţii este o autoritate locală, iar fundamentarea se face printr-un studiu de fezabilitate, aprobat de autoritatea locală şi conform cu strategia energetică locală.
Altă condiţie este existenţa surselor financiare în bugetul local sau din alte surse de finanţare, astfel încât să poată fi acoperit un minimum de 70% pentru lucrări de reabilitare şi modernizare a sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică şi lucrările de modernizare a iluminatului public şi un minimum de 50% pentru lucrări de reabilitare termică a unor clădiri publice.
Beneficiarul trebuie să utilizeze fondurile primite pentru achiziţia de echipamente şi/sau pentru acoperirea a 50% din costurile aferente executării auditului energetic al clădirii publice (inclusiv TVA). Alte criterii presupun indicatorii de eficienţă energetică şi economică şi introducerea de tehnologii moderne.
Asigurarea sprijinului financiar nerambursabil se va face cu respectarea unor condiţii referitoare la procentele maxime de cofinanţare în funcţie de valoarea totală actualizată a lucrărilor de investiţii, valoarea programului de finanţare pe fiecare din anii 2009 şi 2010 şi etapizarea proiectelor de investiţii.
Procentele de cofinanţare sunt cuprinse între 30% şi 50%.
Conform legislaţiei Uniunii Europene, sectorul public trebuie să deţină un rol exemplar în domeniul utilizării eficiente a energiei şi resurselor regenerabile de energie, cu aplicarea celor mai moderne soluţii de modernizare şi retehnologizare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII