Acasă Actualitate Lăsaţi pe drumuri

Lăsaţi pe drumuri

În timp ce unii se confruntă cu efectele crizei, Primăria Leu amanetează bani grei din buget pentru reabi-litarea căminelor culturale şi a unei grădini de vară.

Cele mai importante investiţii pentru 2010 ale comunei doljene Leu sunt, în opinia primarului Antonie Drăghici, reabilitarea, respectiv modernizarea şi extinderea căminelor culturale din Zănoaga şi Leu şi a unei grădini de vară. Primarul a taxat deja bugetul pe 2010 cu 200.000 de lei, pentru reparaţii la Zănoaga, şi are în curs de contractare un acord cadru pe patru ani, de 1,8 milioane de lei, pentru căminul de la Leu, şi altul, de peste 500.000 de lei, pentru o grădină de vară cu scenă. Asta, în vreme ce proiectul pentru modernizarea drumurilor a fost un fiasco, în centrul comunei oamenii sunt obligaţi să circule pe carosabilul drumului naţional, în lipsă de trotuare, în domeniul ecologizării, de pildă, investiţiile sunt zero, iar apa intră în casele oamenilor fiindcă nu există sisteme de preluare a apelor pluviale. Leovenii au tras public un semnal de alarmă asupra modului de împărţire a tuturor acestor urgenţe încă din luna mai, când s-au întâlnit cu autorităţile în cadrul campaniei „Fii vocea comunei tale!“, organizată de Gazeta de Sud. La mai toate cererile oamenilor care au vizat infrastructura, primarul Antonie Drăghici a răspuns atunci cu „se va face“, „se evaluează“, „suntem în discuţii“. Concret, realizările în această perioadă sunt atribuirea contractului pentru reabilitarea Căminului cultural din  Zănoaga şi deschiderea ofertelor pentru atribuirea acordului-cadru, de peste 1,8 milioane de lei. Primarul Antonie Drăghici se apără şi spune că în 2010 s-au întocmit SF-uri şi PT-uri, după caz, pentru reabilitarea a 17 km de drumuri de exploatare din comună, pentru canalizare şi pentru staţia de epurare. Cât despre bani, Drăghici susţine că la căminul din Leu se va lucra în etape. „Toţi banii sunt din buget, dar o să se lucreze în etape, în funcţie de fonduri, pe toată perioada contractului“, a spus primarul din Leu.

Licitaţii dubioase

Din octombrie 2008 şi până în prezent, Primăria Leu a lansat o singură cerere de ofertă pe sistemul electronic de achiziţii publice (SEAP) în domeniul utilităţilor. Toate celelalte au ca obiect renovarea căminelor culturale şi amenajarea grădinii de vară. Pentru căminul de la Zănoaga, Primăria Leu a demarat patru licitaţii, dintre care două apar ca anulate, una în desfăşurare şi alta, ultima, atribuită pe 23 iulie 2010. Prima dintre licitaţii a fost anulată de autoritatea contractantă, pe motiv că lista de cantităţi din caietul de sarcini „nu corespunde cu măsurătorile din teren“. Cealaltă licitaţie, tot pentru căminul din Zănoaga, a fost anulată prin decizie a Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Nici licitaţia atribuită, tot pentru Zănoaga, nu este limpede în ce condiţii s-a putut finaliza. Potrivit OUG nr. 34 din 2006 privind achiziţiile publice, valoarea investiţiei trebuie afişată în anunţ fără TVA. În acelaşi act normativ este precizat că publicarea unui anunţ care nu cuprinde datele prevăzute de lege, între care şi valoarea estimată fără TVA, conduce la anularea procedurii. Nu este şi cazul Primăriei Leu, unde nu numai că procedura nu a fost anulată, dar chiar se şi lucrează la această oră. Este adevărat că, la câteva zile de la publicarea anunţului, primăria a venit cu o clarificare, în care, printre trimiteri la apărători de zăpadă şi învelitori de ţiglă, este precizat că „dintr-o eroare de dactilografiere s-a trecut aşa (200.000 de lei valoare estimată – n.r.), valoarea pe SEAP fiind cea fără TVA, adică 168.067 RON“.

Exit mobile version