14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateImpozitul se măreşte fără acordul consiliului local

Impozitul se măreşte fără acordul consiliului local

Proiectul de hotărâre privind majorarea taxelor şi impozitelor locale la Craiova de la 1 iulie 2010 conform prevederilor OUG nr. 59 de modificare a Codului Fiscal, nu a primit girul consilierilor municipali PSD şi PNL şi nici pe cel al unuia dintre reprezentanţii PDL. Suficient pentru a fi respins. Consilierul local Constantin Răducănoiu a spus că aplicarea prevederilor OUG nr. 59 pentru perioada iulie – decembrie 2010 ar avea caracter retroactiv, atâta vreme cât cei mai mulţi dintre craiovenii afectaţi de noile reglementări au plătit deja impozitul aferent întregului an. Până la noi reglementări, impunerea se va face pe bază de declaraţie pe propria răspundere, iar nedepunerea acestei declaraţii nu atrage după sine repercusiuni juridice.
Pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2010, 6.297 de craioveni vor fi obligaţi să plătească impozitul pe clădiri majorat cu 65% pentru al doilea imobil, în afara celui din adresa de domiciliu, conform datelor furnizate de Direcţia Taxe şi Impozite Locale Craiova. Alţi 1.015 craioveni vor fi taxaţi cu impozit mărit cu 150% pentru a doua clădire, în afara celei de la adresa de domiciliu, şi cu 300% pentru a treia şi pentru fiecare dintre următoarele, în afara celei de reşedinţă. Este vorba despre craiovenii care deţin mai mult de două locuinţe. Dintre aceştia, 190 au în proprietate câte patru imobile, 49 – câte cinci, 17 – câte şase, trei au şapte imobile, iar alţi doi au opt, respectiv nouă case sau apartamente. În cazul a 2.299 de mijloace de transport cu motoare de peste 2001 cm cubi deţinute de persoane fizice, taxa auto se va dubla, la fel şi pentru cele 1.638 de autovehicule deţinute de persoane juridice.  
Autorităţilor nu le este clar dacă, fără o hotărâre de consiliu local, poate fi aplicată bonificaţia de 10% celor care plătesc integral impozitul recalculat până la 30 septembrie, aşa cum prevede OUG nr. 59. „Persoanele fizice care achită integral, până la 30 septembrie 2010, impozitele recalculate în urma aplicării prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, pentru diferenţele rezultate, beneficiază de bonificaţia stabilită prin hotărârile consiliilor locale adoptate pentru anul 2010“, se arată în OUG nr. 59. Numai că, la Craiova, hotărârile adoptate pentru 2010 sunt de anul trecut şi nu includ prevederile OUG nr. 59.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII