12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVânătoarea de conducte

Vânătoarea de conducte

Căutarea branşamentelor pentru instalarea de apometre în zonele de case ale Craiovei seamănă cu o loterie. În multe cazuri, după ce perforează trotuarele şi sapă gropi, muncitorii nu descoperă branşamentele la reţeaua de apă. Compania de Apă „Oltenia“ vrea să caute aceste branşamente cu detectorul de metale. 21.000 de apometre trebuie montate până pe 1 decembrie.

Compania de Apă (CA) „Oltenia“ se află în această perioadă în plină campanie de montare a apometrelor la casele din Craiova. 21.000 de cămine de apă, dotate cu cititoare radio ale consumului, trebuie montate până la 1 decembrie pe străzile oraşului. Trei antreprenori execută lucrările: Delta ACM – 7.000 de bucăţi, Hidroconstrucţia SA – 11.000 de bucăţi şi CA „Oltenia“ – 11.000 de bucăţi. Craiovenii au început deja să sesizeze GdS că, în unele zone, muncitorii care sapă gropi pentru instalarea căminelor cu apometre abandonează lucrările după ce nu găsesc racordurile la reţeaua de alimentare cu apă.
„Au venit de dimineaţă şi au săpat o groapă în trotuarul din faţa casei. Au tăiat cimentul pe care-l turnasem în primăvară, au făcut groapa, dar apoi au astupat-o şi au plecat, spunând că nu găsesc racordul. După aia au spus că o să vină cineva cu un detector de metale“, a povestit o craioveancă, indignată.
„Au venit oamenii care sapă şi le-am arătat unde este căminul de apă. Au săpat, dar nu au găsit nimic. Au astupat groapa şi au plecat“, a spus şi Cicel Manolescu, un craiovean din zona Brestei.
Alţi abonaţi vor audienţe la CA „Oltenia“ pentru pentru a explica situaţiile în care se află. „La noi este o conductă conectată la reţea. De la căminul de apă sunt cuplate cinci case. Trebuie să ne pună ceasuri separate. Vrem să mergem în audienţă, să explicăm acest lucru“, a spus Nicolae Farago, alt craiovean.

21.000 de contoare până pe 1 decembrie

Pe aproape fiecare stradă sunt asemenea probleme. „Sunt cinci-şapte cazuri pe fiecare stradă. Acolo unde nu se depistează racordurile, vom veni cu detectoare de metale“, a spus Doru Buruiană, directorul CA Oltenia. Acesta mai afirmă că racordurile vechi, făcute nesistematizat, dau mari bătăi de cap celor care fac contorizarea.
„În decursul anilor, fiecare s-a conectat la reţea când şi cum a putut. Există conectări în T, în care unii abonaţi s-au branşat de la vecini, nu din reţeaua principală. Pentru a nu exista discuţii, acum conectarea se va face individual, de la reţeaua stradală. Fiecare consumator va avea propriul cămin cu cititor radio, care va înregistra consumurile. Până acum, consumatorii plăteau apa la pauşal. Ne bazam pe declaraţiile fiecăruia, dar existau multe pierderi“, a mai spus Doru Buruiană. Cazurile în care branşamentele nu au fost găsite vor fi rezolvate ulterior de către CA „Oltenia“, astfel încât nici un abonat casnic nu va rămâne necontorizat. Etapa montării celor 21.000 de contoare, care au costat 6,19 milioane de euro, trebuie finalizată până pe 1 decembrie. Primele cartiere în care montarea a fost finalizată sunt Bariera Vâlcii şi Şimnicu de Sus. Oficialii CA „Oltenia“ prevăd că vor avea probleme în zonele locuite de craioveni de etnie romă, unde plata apei menajere este de neconceput.
„Nu prea le convine, pentru că săpăm şi le găsim branşamentele, dar asta este. Dacă va fi nevoie, vom apela la jandarmi şi poliţie, pentru a avea acces la branşamente“, a mai spus Doru Buruiană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII