17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

De dragul lui Cevi

Au trecut patru zile de când povestea lui Cevi, Florin Gavrilă, a făcut înconjurul presei craiovene. În vreme ce tânărul de 27 de ani suferă pe un pat de spital, între clipe scurte de luciditate şi, mai lungi, de delir şi somnolenţă, familia, prietenii şi cunoştinţele fac tot posibilul ca acest episod dureros să aibă un final fericit: Cevi să redevină cel care a fost acum două săptămâni.   

Am sunat-o pe Iulia Gavrilă vineri după-amiază. Era în post, să zic aşa – şi sper să nu pară deplasată expresia. Adică îi pândea lui Cevi, dragostea ei, fiecare inspiraţie şi expiraţie. Dormea. Pe acelaşi pat, din aceeaşi rezervă, de la acelaşi Spital Municipal din Timişoara, acolo unde s-a întrerupt, acum 13 zile, vacanţa lor de proaspăt părinţi, din cauza unei malformaţii nenorocite pe creier. Obosită, dar fără să simtă asta, soţia lui Florin aştepta cuminte şi atentă să se scurgă timpul până la următoarea trezire. Va fi scurtă, s-a obişnuit cu asta. Dar cel puţin va putea smulge de la Cevi încă un zâmbet, un cuvânt, o amintire răsărită brusc în memorie. După care va adormi din nou, obosit şi complet neştiutor de locul unde se află şi de ce i se întâmplă. Iar ea vă rămâne acolo, pe scaun, să-i păzească somnul.
„E apatic şi somnolent ori de câte ori se trezeşte“, mi-a spus tânăra în telefon, simţindu-i cumva în voce bănuiala că nu aş putea înţelege. Şi poate chiar are dreptate. „Din fericire, mănâncă bine, dar ne face probleme acum un diabet insipid – urinează foarte des şi elimină fierul, sodiul, potasiul din organism. Iar astăzi m-am speriat foarte tare, pentru că a avut dureri cumplite de cap. I-am chemat pe medici, care i-au dat nişte calmante şi i-a trecut“.

Puţină luciditate

Marţi, 27.07.2010. Prinzând un moment aproape de luciditate, Iulia îl verifică drăgăstos pe soţul ei.
– „Ce radio e ăsta?
– Guerrila.
– Şi cine cântă?
– (Închide ochii, se gândeşte) Noir Desir (plânge). «L’homme presse».
– De ce plângi, B’tzi?
– E plâns de fericire.
– De ce eşti fericit?
– Că trăiesc acum momente pe care nu le-am mai trăit demult“… Şi adoarme din nou.
De câteva zile, starea lui Cevi este neschimbată. Mai bună decât acum o săptămână. Dar nu aşa cum speră în fiecare zi familia şi toţi cei care îl cunosc. Are probleme cu vederea, iar stările de confuzie şi delir sunt dese. Amintirile vechi sunt vagi, în vreme ce acelea recente, inexistente. Nu ştie unde e şi ce s-a întâmplat cu el şi nici nu se arată vreodată curios. Îşi aminteşte însă de Teresa, fetiţa lui de opt luni. Şi plânge de câte ori vorbeşte Iulia de ea: „Ce rău mi-e de ea…, ce tare rău mi-e dor de ea!“.
Nimeni nu disperă însă în jurul lui. Aşa cum li s-a spus de către medici, trebuie să aştepte câteva săptămâni pentru ca Florin să se refacă puţin. Apoi va fi transportat la o clinică din străinătate, unde va fi supus unei intervenţii de embolizare.
„În România se aplică această metodă doar experimental, aşa încât suntem nevoiţi să căutăm în altă parte“, explică Iulia.
„Aşteptăm răspunsuri de la două clinici, una din Italia, cealaltă din Elveţia, unde se efectuează embolizări. Recunosc, suntem destul de derutaţi, în urma informaţiilor primite referitoare la eşecurile destul de dese ale operaţiei… Acum, însă, aşteptăm ca Florin să-şi mai revină“.

Şi multă dragoste

În vremea asta, zeci de oameni au răspuns apelului lansat de fratele lui Cevi, Mihai Gavrilă, pe blogul său. S-au făcut donaţii în conturile deschise de familie, şi s-au organizat câteva evenimente care vor avea loc zilele acestea în Craiova. Astfel, în Irish Pub, zilnic, va avea loc un bazar pentru strângere de fonduri, unde oricine doreşte poate dona diverse obiecte – tricouri, cărţi, discuri etc., care vor fi ulterior vândute, suma contribuind la efectuarea embolizării din străinătate. Vineri şi joi seară, în Pub’s a avut loc un concert caritabil, aşa cum se va întâmpla şi marţi, în Cafe Play.
Până în prezent, s-au strâns aproximativ 15.000 de euro, din cei 40.000 câţi îi sunt necesari lui Cevi pentru embolizare. Începem să credem cu toţii că nici un efort nu e în zadar. „Pe mine nu mă surprinde că voi ne ajutaţi. Visez doar că Cevi vă va arăta gropiţele din obraji şi atunci, cred, veţi fi mulţumiţi“, încheie Iulia emoţionant, pe blog, scrisoarea către toţi care îi iubesc soţul.

Pentru cei care vor să facă donaţii în bani, anunţăm aici numerele de cont (s-a deschis joi şi unul în euro):
GAVRILĂ MIHAIL
În lei: RO91 BRDE 170S V306 0290 1700, deschis la BRD CRAIOVA
În euro: Ro68 BRDE 170S V663 6435 1700, deschis la BRD CRAIOVA
GAVRILĂ IULIA MARIA
RO28 BUCU 6642 1341 2511 RO01
Deschis la Alpha Bank Craiova
GAVRILĂ FLORIN
RO58 BRDE 410S V893 6378 4100
Deschis la BRD CRAIOVA

Riscuri

Acum aproape două săptămâni, în urma unei malformaţii congenitale pe creier, Florin Gavrilă, de 27 de ani, a intrat în comă în timp ce se afla cu soţia şi copilul în vacanţă. După două zile, Cevi, cum îi spun prietenii, şi-a revenit, însă starea lui nu este deloc bună. Pentru a evita riscul unor complicaţii – care ar duce la amnezie, demenţă sau chiar deces, Florin are nevoie de o embolizare. Dacă acest lucru nu dă rezultatele scontate, se va interveni chirurgical pentru a înlătura „ghemul“ fatal din creierul său.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII