12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCE: Integrarea minorităţilor nu face parte din aquis-ul Schengen

CE: Integrarea minorităţilor nu face parte din aquis-ul Schengen

Integrarea minorităţilor nu face parte din aquis-ul Schengen, căruia nici nu-i pot fi adăugate alte criterii, a declarat ieri Tove Ernst, ofiţerul de presă al comisarului european pentru afaceri interne.

Precizările Comisiei Europene intervin în condiţiile în care Franţa sugerează că s-ar opune intrării României în spaţiul Schengen din cauza problemei romilor.
„Integrarea minorităţilor nu face parte din aquis-ul Schengen, care este evaluat în scopul desfiinţării controalelor la graniţele interne (sunt evaluate controlul la graniţele terestre, maritime şi aeroporturi, emiterea de vize, cooperarea poliţienească, Sistemul de Informaţii Schengen, protecţia datelor personale)“, a precizat Tove Ernst, la solicitarea NewsIn.
„Noi criterii nu pot fi adăugate aquis-ului Schengen, care este reglementat prin Tratatul de aderare“, se arată în răspuns.
Ofiţerul de presă al comisarului european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, a precizat însă că responsabilitatea pentru această evaluare şi pentru deciziile ulterioare revine Consiliului, nu Comisiei Europene.
Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, a declarat miercuri într-un interviu pentru RFI, că problema romilor trebuie să fie o condiţie pentru aderarea României la spaţiul Schengen. „Chestiunea romă trebuie să fie o condiţie pentru Schengen. România ar trebui să adere la spaţiul Schengen în martie anul viitor şi i-am spus colegului meu român (ministrul de externe Teodor Baconschi – n.r.) că avem rezerve. Colegul meu nu a apreciat ce i-am spus, dar trebuie să lucrăm cu guvernul român. Există două milioane şi jumătate de romi în România şi e responsabilitatea României să îi integreze. Nu Franţa trebuie să îi integreze pe romii români“, a subliniat Lellouche.
Secretarul de stat francez pentru afaceri europene a mai afirmat că Franţa nu este singura ţară care are astfel de probleme. „La fel se întâmplă şi în Spania, în Italia, în Belgia. Italia ne susţine, pentru că e la curent cu ceea ce se întâmplă. De fapt, toată lumea e la curent. Dar maşinăria europeană face ca, odată ce o ţară a intrat în UE, să nu mai fie corect politic să spui unele lucruri. Ei bine, eu le spun“, a declarat oficialul francez.
În replică, Ministerul de Externe a precizat, la solicitarea NewsIn, că integrarea socială a unor cetăţeni ai UE nu intră sub incidenţa acquis-ului Schengen. Potrivit MAE, Schengen reprezintă un spaţiu comun de liberă circulaţie şi România îndeplineşte, pentru domeniile care au făcut până în prezent obiectul evaluărilor Grupului Scheval (Schengen Evaluation al UE) – cooperare poliţienească, protecţia datelor personale, vize, controlul frontierelor maritime, terestre -, cerinţele acquis-ului comunitar aplicabil. „Acest aspect a fost confirmat de toate misiunile de evaluare desfăşurate până în prezent, care au concluzionat în acest sens, procedura de evaluare urmând să fie finalizată la sfârşitul anului 2010“, subliniază Ministerul de Externe.
„Prin urmare, România este în măsură să gestioneze eficient fluxurile migratorii la frontiera externă a spaţiului Schengen, la standardele la care această problematică este gestionată în prezent de actualele state membre Schengen. Acest aspect nu are însă nici o legătură cu deplasarea unor cetăţeni europeni pe teritoriul Uniunii Europene“, declară MAE.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII