27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFiscul vrea să scape de SRL-urile de apartament

Fiscul vrea să scape de SRL-urile de apartament

Firmele vor obţine mai greu actele pentru sediul social în apartamente de bloc şi vor putea coabita în acelaşi spaţiu doar dacă suprafaţa acestuia le va permite, potrivit noilor proceduri de înfiinţare a societăţilor comerciale, recent intrate în vigoare.
Sediul social în apartament de bloc şi înregistrarea mai multor firme în acelaşi spaţiu sunt, din punctul de vedere al Fiscului, metode susceptibile de evaziune fiscală, după cum arată recentele modificări aduse legii societăţilor comerciale prin Ordonanţa de urgenţă nr. 54/2010, detaliate prin Ordinul nr. 2.112/2010 al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Aceste prevederi obligă firmele noi şi pe cele care vor să-şi schimbe sediul social să înregistreze la administraţia financiară actele de spaţiu (proprietate, închiriere, comodat etc). În baza acestora, urmează să primească un certificat şi o adeverinţă pe care trebuie să le prezinte la înmatricularea societăţii la Registrul Comerţului. Însă hârtiile de la Fisc nu înseamnă doar mai multă birocraţie, cu risipa de bani şi de timp implicite, ci şi multe piedici din cauza cerinţelor impuse. Una dintre acestea stabileşte că numărul firmelor dintr-un imobil nu poate depăşi numărul de încăperi sau spaţii distincte obţinute prin partajare.
„Se restrânge posibilitatea stabilirii sediului social în apartamente de bloc, întrucât în fiecare cameră se poate stabili numai un sediu, spre deosebire de situaţia de până acum, când un investitor asociat în mai multe societăţi le putea stabili sediul în acelaşi apartament. Modificarea afectează şi stabilirea sediului în spaţii de birouri, cu menţiunea că acestea pot fi recompartimentate astfel încât să fie respectată condiţia: un singur sediu într-un spaţiu compartimentat”, arată avocatul Simona Olteanu, partener Scărlătescu Law Office. Totodată, aceasta precizează că se elimină posibilitatea deschiderii mai multor societăţi în acelaşi spaţiu, însemnând o cameră sau un birou.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII